Tusk mindent megtenne azért, hogy ne állítsák vissza a határokat

  • A menekültválság súlyosbodására való tekintettel Donald Tusk a november 12-i máltai EU-Afrika csúcsot követően informális találkozóra hívta össze a tagországok állam- és kormányfőit
  • „Minden kezdeményezést el kell kerülni, ami Schengenen belül a határok visszaállításához vezethet”– figyelmeztetett az EiT elnöke
  • Donald Tusk szerint migrációs hullám példa nélküli ütemben folytatódik

Informális csúcstalálkozóra hívta össze a folytatódó menekültválságra való tekintettel november 12-re az EU-tagállamok vezetőit Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Az informális összejövetelre rögtön a La Valettában (Máltán) tartandó EU-Afrika csúcsot követően kerül sor, amelyen ugyancsak a menekültválságban való együttműködés lesz a fő téma.

Tusk keddi közleményében nem rejtette véka alá, hogy a sorrendben sokadik menekültcsúcs összehívását ezúttal a schengeni rendszer összeomlása miatti aggodalom indokolta. „A migrációs hullámmal szembesülve egyes EU-tagállamok különböző intézkedéseket vezettek be a belső schengeni határokon. Ahogy arra korábban is figyelmeztettem, Schengen megszűnésének egyetlen módja az EU külső határellenőrzésének a biztosítása. Mindent meg kell tennünk a schengeni rendszer megőrzése érdekében, ezért minden olyan intézkedéstől tartózkodni kell, ami a schengeni térségen belül a határok visszaállításához vezethet. Ha el akarjuk kerülni a legrosszabbat, azonnal fel kell gyorsítani a cselekvést” – szögezte le nyilatkozatában az EiT lengyel elnöke.

Tusk hozzátette, hogy a migrációs hullám példa nélküli ütemben folytatódik. Októberben 218 ezer menekült és migráns érkezett a Földközi-tengeren medencéjéből az EU területére.

Az elnök szerint az informális csúcstalálkozó elsődleges célja az eddig meghozott döntések végrehajtásának áttekintése lesz. Konkrétan a következőket említi. Törökországgal és más harmadik országokkal az együttműködés fokozása a menekülthullám csillapítása érdekében. A menekültek belső áthelyezéséről hozott döntések végrehajtása. Regisztrációs helyek (hotspotok) létrehozása Görögországban és Olaszországban, valamint a Frontex és az EASO megerősítése tagállami szakértőkkel. Végül pedig Tusk szándékai szerint azt a kérdést is megvitatnák, hogy miként tudják hathatós intézkedésekkel megerősíteni a külső határok ellenőrzését.

Egyes megfigyelők szerint az informális találkozó összehívásának óhatatlanul lesz egy olyan értelmezése, hogy Donald Tusk megpróbálja visszavenni a kezdeményezést a válság kezelésében Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől, aki tíz napja az EiT elnökének megkerülésével Brüsszelbe hívta egy válságtanácskozásra a nyugat-balkáni útvonal mentén fekvő országok vezetőit.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »