Törökország: az Iszlám Állam áll az ankarai merénylet hátterében

  • A török ügyészség szerint van arra bizonyíték, hogy az Iszlám Állam áll az ankarai robbantások hátterében.
  • A hatóságok azonosították az egyik ankarai merénylőt, aki nem mellesleg testvére a suruci robbantás felelősének.
  • Az ügyészség szerint a szélsőségesek célja az volt, hogy fokozzák az ellentéteket a kurdok és a törökök között.

A fővárosi ügyészségi iroda sajtóközleményben hozta nyilvánosságra, hogy olyan bizonyíték birtokában vannak, miszerint az Iszlám Állam egy törökországi sejtje a délkelet-törökországi Gaziantep városából áll több korábbi terrorakció mellett az október 10-i ankarai robbantások mögött is – számolt be róla a Today’s Zaman.

„Ennek a gaziantepi csoportnak egyenesen az ISIS terrorszervezet adta az utasításokat Szíriából, és Törökország szerte támadásokat terveztek” – áll az ügyészségi állásfoglalásban. „Erős bizonyítékunk van arra, hogy ez a csoport követte el a támadásokat a HDP (baloldali kurdbarát párt) pártirodái ellen Adanában és Mersinben, és felelnek a bombatámadásokért Diyakbakirban és Surucban.”

Korábban a török rendőrség hivatalosan is megerősítette, hogy azonosította az egyik ankarai öngyilkos merénylőt, aki testvére a suruci robbantás felelősének, számolt be a Hürriyet Daily.

Az ügyészség állítása szerint a terrorista sejt célja az volt, hogy a közvéleménnyel elhitesse, hogy a főleg kurdok ellen intézett támadások mögött a török állam áll, és ezzel legitimálja a PKK kurd fegyveres szervezet támadásait az állami rendvédelmi szervek ellen.

Recep Tayyip Erdogan elnök korábban azt nyilatkozta, hogy az ISIS mellett a szíriai titkosszolgálat és a PKK is részt vett az ankarai robbantás kivitelezésében, erre azonban nincs bizonyíték. A 2002 óta kormányzó AKP miután a júliusi választásokon elvesztette abszolút többségét a parlamentben és képtelen volt kormányt alakítani, igyekszik összemosni a kurd PKK-t és az ISIS-t.

Az októberi ankarai felvonulás alatt elkövetett két robbantás több mint 100 áldozatot követelt, Törökország legsúlyosabb terrortámadásai közé tartozik. A júliusi suruci öngyilkos merényletben 34-en haltak meg, és ezután döntött úgy Törökország, hogy belép a szíriai háborúba és csatlakozik az USA vezette Iszlám Állam elleni koalícióhoz.

Sándor Krisztián

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »