Brit védelmi miniszter: az orosz támadások töredéke irányul az Iszlám Állam ellen

A brit védelmi miniszter szerint a Szíriában végrehajtott orosz légitámadások töredéke irányul az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport állásai ellen.

A brit védelmi miniszter szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök mindezzel Aszad rendszerét karolja fel, és „állandósítja a szenvedést” Szíriában. Hozzátette: Oroszország „meglepetésszerű” szíriai fellépése nyomán jóval nehezebbé vált a szíriai repüléstilalmi övezetek, illetve a menekültek számára kialakítandó biztonsági zónák nyugati terveinek megvalósítása.

Fallon részletek nélkül elmondta: négyszemközti tárgyalásokat tartott a jordániai uralkodóval egy dél-szíriai repüléstilalmi övezet kialakításáról. Kijelentette: nem fogadja el azokat a véleményeket, amelyek szerint Putyin a szíriai katonai fellépéssel „kijátszotta” a nyugati szövetségeseket, bár az igaz, hogy az orosz elnök „megbonyolította” a helyzetet.

A brit védelmi miniszter szerint az orosz katonai beavatkozás nem fogja megakadályozni, hogy a brit királyi légierő (RAF) kiterjessze műveleteit az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló szíriai térségekre.

„Nem hagyhatjuk az francia, az ausztrál és az amerikai légierőre a brit utcák biztonságának garantálását” – fogalmazott Fallon. Nagy-Britannia jelenleg nem vesz részt az Iszlám Állam elleni szíriai légi hadműveletekben, mivel a londoni parlament csak a terrorcsoport iraki állásai elleni támadásokra adott felhatalmazást.

A konzervatív párti brit kormány ezekben a hetekben igyekszik széles parlamenti támogatást szerezni ahhoz, hogy az RAF kiterjeszthesse bevetéseit az Iszlám Állam ellenőrizte szíriai területekre is.

MTI

Friss hírek