ENSZ-főtitkár: az orosz katonai támogatás súlyosbítja a szíriai konfliktust

Az ENSZ-főtitkár szerint az Oroszország által a szíriai kormánynak nyújtott katonai támogatás csak súlyosbítaná a közel-keleti országban négy és fél éve tartó polgárháborút.

Ban Ki Mun helyi idő szerint szerdán tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a szíriai konfliktust nem lehet katonai úton megoldani, és aggódik a szíriai kormányerőknek való fegyverszállítások miatt, mert azok „csak rosszabbá és rosszabbá teszik a helyzetet”.

Ismételten arra szólította fel a konfliktusban érintett feleket, illetve a világszervezet Biztonsági Tanácsát (BT), hogy egységesen álljanak ki a válság politikai úton való megoldása és a „befogadó tárgyalások” szükségessége mellett.

Egyúttal azt is leszögezte, hogy a szíriai nép, a térségbeli államok és a BT megosztottsága a kérdésben mindeddig „megoldhatatlanná tette a helyzetet”. Arra szólította fel a BT állandó tagjait, hogy a szíriai válság megoldása érdekében mutassanak olyan szolidaritást és egységet, amelyet az iráni atomprogrammal kapcsolatban tettek.

A 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődött, de a rezsim erőszakos fellépésének hatására véres harcokba torkollt szíriai polgárháborúban az ENSZ adatai szerint mintegy 250 ezer ember halt meg.

Kitekintő / MTI

Friss hírek