Nagyot esett, de még mindig magas a román államfőbe vetett bizalom

Másfél hónap alatt tíz százalékot esett Klaus Johannis román államfő bizalmi indexe, de még mindig ő legnépszerűbb politikus Romániában – közölte szombaton az Agerpres hírügynökség egy friss felmérés eredményeit ismertetve.

A CSCI közvélemény-kutató által augusztus elején megkérdezett választópolgárok 59 százaléka mondta azt, hogy bízik az államfőben. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) éléről Románia elnökévé választott Johannis bizalmi indexe tavaly decemberi beiktatásakor 78 százalékos volt, június végén pedig a megkérdezettek 69 százaléka mondta azt, hogy bízik benne.

Politikai ellenfele, a korrupciós botrányba keveredett Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök június óta három pontot rontott: benne a megkérdezettek 35 százaléka bízik.

Pártját nem érintette Johannis népszerűségvesztése: a júniusi felméréshez hasonlóan most is az ellenzéki PNL nyerné a választásokat 41 százalékkal, míg a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) három pontot rontva 37 százalékra esett vissza.

Rajtuk kívül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jutna be a parlamentbe 5 százalékos támogatottsággal és a Monica Macovei néppárti EP-képviselő, volt igazságügyi miniszter frissen alakult pártja, az M10 is elérné az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

A CSCI mostani adatai szerint 3 százalékos támogatottsággal nem jutna parlamenti képviselethez a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), annak ellenére, hogy alapítójában, Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnökben a megkérdezettek 33 százaléka bízik. A Traian Basescu volt államfő védnökségével létrejött, EP-képviselettel rendelkező Népi Mozgalom Párt (PMP) is 3 százalékon áll. A CSCI felmérése szerint Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes pártja, a jelenleg több mint 10 százalékos parlamenti súllyal rendelkező Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) sem jutna be önállóan a parlamentbe, hiszen a megkérdezettek alig 2 százaléka szavazná rá.

A közvélemény-kutatás adatai már közzététele előtt kiszivárogtak. A volt elnökhöz, Traian Basescuhoz közel álló Evenimentul Zilei azt írta: Johannis térvesztése aligha magyarázható csak azzal, hogy nem volt hajlandó kihirdetni az áfa-csökkentésről szóló törvényt. A lap vezércikkírója szerint az eredmény a választók csalódottságát tükrözi, akik „egy kiegyensúlyozott elnököt akartak, de nem olyat aki, nem ereszkedik le földi dolgokhoz”.

Johannis semmi jelét nem adta annak, hogy vezetni akarná a rábízott országot és látszólag megelégszik az emberei által beszervezett kényelmes interjúkkal és azzal, hogy havonta ellátogathat valamelyik európai fővárosba – kommentálta az államfőbe vetett bizalom visszaesését a román jobboldali lap.

Kitekintő / MTI

Friss hírek