Új reformok fejében jár csak új pénz a görögöknek

Megérkeztek Athénba a hitelezőket képviselő intézmények szakértői és megkezdték az egyeztetéseket a görög hatóságokkal a harmadik hitelprogramról – jelentette be hétfőn az Európai Bizottság szóvivője, aki arra is figyelmeztetett, hogy Görögországnak további reformokat kell elfogadnia az új kölcsönök folyósításához.

Athénban tartózkodnak már az intézmények szakértői, ahol hétfőn megkezdődtek az érdemi tárgyalások a harmadik görög hitelprogramról, amit az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) finanszíroz majd. Ezt hétfőn erősítette meg az Európai Bizottság szóvivője.

Nina Andrejeva elmondása szerint az intézmények – jelen esetben a Bizottság, az Európai Központi bank és az ESM – főtárgyalói is a görög fővárosban tartózkodnak. Brüsszel abban bízik, hogy a felek gyors előrelépést érnek el az egyetértési megállapodás felé. Ezt még augusztus 20-át megelőzően nyélbe szeretnék ütni, hogy Görögország immár az új programból hozzájuthasson az első kifizetésekhez, amelyekből leróhatja az EKB-val szemben esedékes 3,2 milliárd eurós adósságát, továbbá egy mintegy félmilliárdos kamattörlesztést is.

Megfigyelők ugyanakkor még a hétvégén arra hívták fel a figyelmet, hogy az intézmények és a görög hatóságok között számos kérdésben még nézeteltérés van. Ezek közül talán a legfontosabb az, hogy egészen pontosan milyen feltételei vannak az augusztusi első hitelrészlet folyósításának. A Financial Times által hétvégén idézett athéni kormányforrások szerint ugyanis a júliusban a két nagyobb intézkedéscsomag parlamenti elfogadásával lényegében teljesült ez a feltétel.

Egy forrás azt nyilatkozta a lapnak, hogy alig kezdődött meg a menetelés, a görögöknél máris a reformfásultság jelei mutatkoznak.

Az Európai Bizottság szóvivője ugyanakkor hétfőn megerősítette, hogy erről nincs szó. „Az ESM-kölcsön első részletének folyósításához további reformokat kell elfogadni” – hangsúlyozta Mina Andrejeva. Hozzátette, hogy jelenleg Athénban éppen erről a kérdésről folynak egyeztetések a felek között.

Megfigyelők szerint a további reformok közé tartozik a korai nyugdíjra ösztönző reformok elfogadása és a görög gazdák adókedvezményeinek visszavonása is, amelyek más intézkedésekkel egyetemben a hitelezők által korábban előterjesztett prioritási akciókat tartalmazó listán szerepelnek.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek