Nem fizetett a Ryanair, Franciaország megy a bíróság elé

Az Európai Bíróság elé viszi Brüsszel Franciaországot azért, mert határidőre elmulasztotta visszafizettetni a Ryanairrel és egyik leányvállalatával a három regionális repülőtéren jogellenesen juttatott állami támogatásokat. A Bizottság 10 millió euró jogellenesen juttatott állami támogatás visszafizetését kéri számon.

Az Európai Bíróság elé utalta hétfőn az Európai Bizottság Franciaországot, mert az határidőre nem követelte vissza a Ryanair légitársaságtól, annak egyik leányvállalatától, és a Transaviától az említett cégeknek jogellenesen juttatott állami támogatásokat. A Ryanair és Airport Marketing Services nevű leánya a Pai-i, a Nimes-i és az Angouleme-i regionális repülőterek használata során részesült illegális állami támogatásban a Transavia nevű légitársasághoz hasonlóan, amely a Pau-i légikötő használata során kapott illetéktelennek minősülő kedvezményeket.

Az Európai Bizottság éppen egy évvel ezelőtt kötelezte arra a francia államot, hogy követelje és szerezze vissza a légitársaságoktól a nekik jogellenesen juttatott 10 millió eurónyi támogatást. A döntés oka, hogy az említett cégek a regionális repülőterekkel kötött különböző marketing-szerződéseknek köszönhetően kevesebb díjat fizettek, mint azt a repülőtéri jelenlétükkel összefüggő költségek indokolták volna. A két légitársaság ezért Brüsszel szerint jogtalan gazdasági előnyhöz jutott, ezért a verseny torzításának megszüntetése érdekében elrendelték a juttatott kedvezmények azonnali visszafizetését.

A Bizottság most a birtokában lévő információk alapján megállapította, hogy a francia állam a 4 hónapos határidőre nem fizettette vissza teljes egészében a jogellenesen nyújtott állami szubvenciókat. Bár a francia hatóságok elküldték a két cég címére a fizetési meghagyást, de az azok által benyújtott fellebbezés miatt nem tudták végrehajtani azt. Az érvényes francia törvények értelmében ugyanis fellebbezés esetén a fizetési meghagyásokat automatikusan felfüggesztik. Ez azonban a Bizottság érvelése szerint ellentétes a támogatások visszafizettetésével kapcsolatos döntésekre vonatkozó európai joggyakorlattal, ami megtiltja a tagállami bíróságoknak ilyen felfüggesztő rendelkezések alkalmazását. A testület ezért az Európai Bíróság elé utalta Franciaországot.

A Bizottság információi szerint a Ryanair a háromból két európai bizottsági határozat ellen is fellebbezést nyújtott be az EU bíróságához. Ezeknek a fellebbezéseknek ugyanakkor nincs halasztó hatályuk az uniós jog értelmében, vagyis a francia államnak vissza kell fizettetnie a jogellenes szubvenciót.

Ha egy tagállam nem hajtja végre a Bíróság döntéseit, a Bizottság pénzbírság kiszabását kezdeményezheti a taláros testületnél.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »