Elutasította a szlovák oktatásügyi tárca a magyar anyanyelvi órák emelését

Elutasította a szlovák oktatásügyi minisztérium abban a petícióban foglalt követeléseket, amelynek megfogalmazói a magyar anyanyelvi írás- és olvasásórák számának növelését és a magyar történelem oktatásának erősítését kérték a magyar tannyelvű általános iskolákban – közölte az MTI-vel a petíciós bizottság pénteken.

Az anyanyelvi írás- és olvasásórák, a szabadon választható órák növelését, valamint a magyar történelem oktatását követelő petíciót három magyar civil kezdeményezte április végén. A kezdeményezést az tette indokolttá, hogy a szlovák oktatásügyi tárca idén szeptembertől hatályos kerettanterve a magyar nyelvű általános iskolák alsó tagozatain jelentősen kisebb óraszámot irányoz elő az anyanyelv oktatására, mint a szlovák intézményekben. A petícióban ennek az aránytalanságnak a kiküszöbölését kérték, valamint síkra szálltak azért is, hogy az érintett intézményekben a jelenlegi egy óráról növeljék kettőre a történelemórák számát, hogy az iskolások így megismerkedhessenek a magyar történelemmel is.

A petícióhoz csatlakozott a felvidéki magyarság több civil és politikai érdekképviseleti szervezete is. A kezdeményezést támogató petíciós íveket – amelyekre közel 26 és félezer aláírást sikerült összegyűjteni – május végén adták át a szaktárca iktatójában. Egy héttel később, ugyanezekkel a követelésekkel összefüggésben, valamint a kisiskolákat veszélyeztető minimális osztálylétszám tervezett bevezetésével kapcsolatban a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) küldöttsége tárgyalt Juraj Draxler szlovák oktatásügyi miniszterrel, aki a találkozón a petíciót politikai indíttatásúnak nevezte és elutasította az abban foglaltak teljesítését. Később a kisiskolákat veszélyeztető intézkedést – a közoktatási törvény módosítása során – a pozsonyi törvényhozás nem vonta vissza, de annak hatályba lépését egy évvel kitolta.

Az egyebek mellett az anyanyelvi órák növelését szorgalmazó petícióra pénteken érkezett meg a szaktárca válasza, amely indokolatlannak minősítette és elutasította a petícióban foglaltakat – tudatta sajtóközleményében a petíciós bizottság.

Az anyanyelvi órák alacsony számát kifogásoló pontot a minisztérium úgy kommentálta, hogy a magyar oktatási nyelvű általános iskolákban az anyanyelv és az államnyelv elsajátításához szükséges teljes óraszám 42 az alsó tagozaton, és 48 a felső tagozaton, miközben a szlovák oktatási nyelvű iskolák kerettanterve az anyanyelv és egyben államnyelv elsajátítására ennél kevesebbet biztosít.

„A minisztérium válasza megtévesztő, ugyanis a magyar iskolák esetében mindenütt összemossa az anyanyelvi és a szlovák órákat, amelyek így nagyobb számot adnak, mint a szlovák iskolák esetében. Közben a magyar alapiskolák első osztályában nincs szlovák írás- és olvasásoktatás, csak szlovák kommunikáció, tehát az írásra, olvasásra mindenképp kevesebb órájuk van a magyar gyerekeknek. Ugyanilyen manipulatív módon összemosták a kötelező és választható órák számát is” – mondta a szaktárca indoklására reagálva Vojtek Katalin, a petíciós bizottság elnöke. Az MTI érdeklődésére hozzátette: a szaktárca döntését semmiképpen sem hagyják annyiban, de a következő lépésükről csak a lehetőségek megfontolása után döntenek és tájékoztatnak majd.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »