Horvát külügyminiszter: az INA és a Mol nem befolyásolhatja a kétoldalú viszonyt

A horvát-magyar kétoldalú kapcsolatokat nem befolyásolhatja az INA és a Mol olajtársaság viszonya – közölte Vesna Pusic horvát külügyminiszter pénteken Dubrovnikban, a Croatia Forum biztonságpolitikai tanácskozáson magyar kollégája előző napi kijelentésére reagálva.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Zágrábban folytatott megbeszélése után az MTI-nek azt mondta, hogy a két ország kapcsolata soha nem volt rosszabb.

Vesna Pusic szerint nem volna szabad a két ország kapcsolatát olyan irányba terelni, hogy azt az INA és a Mol viszonya befolyásolhassa.

„Horvátország, mint mindig, ebben a helyzetben is ésszerűen, nyugodtan és stabil hozzáállással fog cselekedni” – mondta.

A külügyminiszter emlékeztetette a sajtó képviselőit, hogy a két olajcég ügye a nemzetközi választottbíróság előtt van, és az eljárás még nem fejeződött be.

Szijjártó Péter kijelentéseire – miszerint Horvátország jelenleg nem teljesíti sem kétoldalú alapon vállalt, sem európai uniós kötelezettségeit, nem végzi el azt a beruházást, amellyel kétirányúsítaná a horvát-magyar gázvezetékeket összekötő interkonnektort, továbbá ezzel Magyarország energiabiztonságát is negatívan befolyásolja, amit Magyarország barátságtalan lépésnek tart – a horvát külügyminiszter úgy válaszolt: „Épp ez a kérdés van a döntőbíróság előtt.”

Hozzátette: ami a gázvezetékek kétirányúvá tételét illeti, Horvátország dolgozik rajta.

„Olyan projektről van szó, amelyet az Európai Unió is támogat, de nem tudjuk egyik napról a másikra megvalósítani” – mondta, majd hangsúlyozta, hogy meg fogják építeni az interkonnektort, és ezt Magyarország is tudja, hiszen már többször elmondták a magyar félnek.

„Az gondolom, hogy nem kell növelni a feszültséget, és pánikot sem kell kelteni az ügy körül, mert ez semmilyen formában nem fogja befolyásolni a választott bíróság döntését” – fogalmazott a horvát külügyminiszter.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »