Az Iszlám Állam visszafoglalt egy körzetet a „fővárosa” közelében

Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei visszafoglalták a szervezet szíriai fellegvárának számító Rakkához közeli Aín-Issza várost és a környező településeket, annak ellenére, hogy a hétvégén az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légicsapások sorozatát mérte Rakkára – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigráns civil szervezet hétfőn.

A Rakkától mindössze 50 kilométerre fekvő Aín-Isszát és a környékbeli településeket két hete foglalták el a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) fegyveresei. A város stratégiai jelentőségét az adja, hogy az északnyugat-szíriai Aleppót és az észak-iraki Moszult összekötő országúton helyezkedik el.

Helyi aktivisták Rakkában vasárnap még arról számoltak be, hogy legkevesebb 16 légicsapás érte a szélsőségesek szíriai „fővárosát”, a robbantások megrázták a várost és pánikot okoztak a lakosok körében. Ez volt az egyik leghevesebb légitámadás, amelyet a Washington vezette terrorellenes koalíció végrehajtott – mondta Thomas Gilleran alezredes, a koalíció szóvivője. Hozzátette, a légicsapások célja az volt, hogy hátráltassa az Iszlám Államot az utánpótlás eljuttatásában Irakba és egész Szíria területére. Az OSDH közlése szerint a csapások egyebek közt hét hidat pusztítottak el.

A szélsőséges szunnita Iszlám Állam tavaly júniusban villámhadjáratot indított, és elfoglalta Szíria és Irak jelentős részét. Később kalifátust kiáltott ki az általa ellenőrzött területeken, és Rakkát nevezte meg „fővárosának”.

A nemzetközi terrorellenes koalíció tavaly augusztus óta támadja légicsapásokkal az IÁ iraki hadállásait, s a katonai műveletet szeptemberben kiterjesztette Szíriára is.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »