Az örmény népirtás elismerésére szólította fel Törökországot az Európai Parlament

Felszólította az Európai Parlament szerdai határozatában Törökországot arra, hogy ismerje el népirtásként azokat a rémtetteket, amelyeket az Oszmán Birodalomban száz évvel ezelőtt követtek el örmények százezrei ellen.

Recep Tayyip Erdogan török államfő már előzetesen közölte, hogy Ankara figyelmen kívül hagyja a határozatot.

Az Európai Parlament képviselői az egyértelmű többséggel elfogadott dokumentumban úgy fogalmaztak, hogy a közelgő századik évforduló kiemelkedő lehetőség lenne a múlt feldolgozására és a két érintett nép közötti teljes megbékélés elősegítésére.

A kerek évforduló alkalmából készített EP-határozat azt is sürgeti, hogy Törökország tegye lehetővé az akadálytalan hozzáférést a történtekre vonatkozó teljes archívumhoz.

Erdogan már a brüsszeli szavazás előtt közölte, hogy Ankara figyelmen kívül hagyja, ha az EP népirtásnak minősíti az örmények elleni atrocitásokat. “Egyik fülünkön be, a másikon ki!” – jelentette ki a török elnök.

Törökország elismeri, hogy 1915-ben török katonák az Oszmán Birodalom területén élő örményeket gyilkoltak meg, de tagadja, hogy az népirtás lett volna.

“Személy szerint nem fárasztom magam védekezéssel, mert a törököknek tiszta a lelkiismeretük” – mondta Erdogan.

Az EP – állítása szerint első nagy nemzetközi szervezetként – már 1987-ben népirtásnak nevezte a történteket.

A mostani határozatban a képviselők azt is üdvözölték, hogy néhány nappal ezelőtt Ferenc pápa is ezt a kifejezést használta. A pápai állásfoglalás az EP szerint a béke és megbékélés szellemiségébe illeszkedik.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek