Ügyes húzás: Fico és Zeman el is mennek Moszkvába, meg nem is

Milos Zeman cseh köztársasági elnök és Robert Fico szlovák miniszterelnök május elején Moszkvába utaznak a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmával tartandó emlékünnepségre, de a katonai díszszemlén nem vesznek részt. A szlovák kormányhivatal nem erősítette meg az információkat.

„A díszszemle idején a cseh elnök Robert Fico szlovák miniszterelnökkel fog tárgyalni. A tárgyalás időpontját csütörtökön telefonon egyeztette a két fél” – közölte Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő pénteken Prágában.

„Az elnök önálló és független döntéséről van szó, amelynek semmi köze sincs a moszkvai úttal kapcsolatosan nyilvánosan megfogalmazott bírálatokhoz” – szögezte le. 

Zeman moszkvai útját élesen ellenzi a cseh jobboldal, és a hárompárti kormánykoalíció is megosztott ez ügyben. Míg a legerősebb kormánypárt, a Cseh Szociáldemokrata Párt jelezte, hogy nem kíván akadályokat gördíteni az elnök moszkvai útja elé, a két kisebb koalíciós partner bírálatokat és fenntartásokat fogalmazott meg.  Ovcácek szerint a cseh államfő először május 7-én Lengyelországba utazik, ahol a Gdansk melletti Westerplattén részt vesz a második világháború kitörésére emlékező hivatalos ünnepségeken. Május 8-án, amely Csehországban állami ünnep, Zeman Prágában vesz részt a második világháború befejezésére emlékező rendezvényeken. Még aznap este Moszkvába utazik, ahol május 9-én lerója kegyeletét a Csehszlovákia náci uralom alóli felszabadításakor elesett mintegy 150 ezer szovjet katona emléke előtt.  Zeman és Fico moszkvai találkozója azt kívánja jelképezni, hogy a szovjet Vörös Hadsereg 1945-ben a cseheket és a szlovákokat egyaránt felszabadította – mutatott rá Ovcácek.   A cseh államfő tervezett moszkvai útja az Egyesült Államok prágai nagykövetének a rosszallását is kiváltotta. Zeman vasárnap erélyesen figyelmeztette Andrew Shapirót, amiért az megjegyzést tett útjára. „Nem tudom elképzelni, hogy a washingtoni cseh nagykövet tanácsot adna az amerikai elnöknek, hová utazzon. Külföldi útjaim terveibe semmilyen nagykövet nem fog beleszólni” – mondta Milos Zeman a Parlamentní listy hírportálnak adott interjújában a nagykövet egy hete elhangzott szavaira reagálva.  A nagykövet hétfőn sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Zeman sértésnek vette megjegyzését. A diplomata a CTK cseh hírügynökségnek nyilatkozva viszont megismételte: továbbra is úgy véli, helytelen, hogy a cseh államfő májusban Moszkvában részt kíván venni a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségeken. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő a csörtére reagálva korábban azt mondta, hogy az államfő feleslegesen túlreagálta a diplomata megjegyzését.

A szlovák kormányhivatal még nem tudja, hol lesz Fico

A cseh elnök programjának nyilvánosságra kerülése után a szlovák kormányhivatal nem erősítette, meg hogy Robert Fico kormányfő az ünnepségre Moszkvába utazna.

A kormányhivatal közleményt adott ki, melyben azt írják, Fico még keresi a annak a mikéntjét, hogy megfelelő módon tisztelegjen a második világháború áldozatai előtt.

Bumm.sk / MTI

Friss hírek