Szíria: az aleppói fegyverszünet a terroristákat támogató államoktól függ

A novemberben kidolgozott javaslatot már akkor elutasították az ellenzéki erők, míg Aszad és kormánya hajlandónak bizonyult a tervezet megvitatására. Staffan de Mistura ENSZ megbízott egy ideiglenes fegyverszünetért lobbizik mind az ellenzéki erők képviselőinél, mind a kormányzatnál, amely szerint a siker kizárólag a terrorizmust támogató államokon múlik.

A szíriai kormányzat álláspontját hangoztatva Omran al-Zoabi információs miniszter csütörtökön kijelentette, hogy az ENSZ által kidolgozott aleppói fegyverszüneti javaslat sikeressége a lázadókat támogató államoktól függ, valamint hozzátette azt is, hogy nem lett konkrét határidő kitűzve a harcok „befagyasztására”.

Az ENSZ novemberben dolgozta ki azt a javaslatot, amely felfüggesztené a harcokat Aleppóban és környékén. Bassár el-Aszad szíriai elnök már korábban kijelentette, hogy hajlandó érdemben foglalkozni a javaslattal, azonban a lázadó csoportok elutasítják a tervezetet, mivel az szerintük kizárólag a szíriai rezsim érdekeit szolgálja.

Aleppó alapvetően a lázadó erők fontos bástyája, azonban már 2014 végén komoly támadásokat hajtottak végre a kormányzati erők a városban és környékén, valamint az al-Kaidához köthető Nuszra Front is megjelent a térségben.

Staffan de Mistura ENSZ-megbízott – aki a javaslat kidolgozásában aktív szerepet vállalt – kedden elmondta, hogy Damaszkusz hajlandó felfüggeszteni a bombázásokat és tűzérségi támadásokat, hogy tesztelhető legyen a fegyverszüneti terv.

Al-Zoabi arra a kérdésre, hogy vajon a fegyverszüneti javaslat működőképes lehet-e, úgy válaszolt, hogy „minden erőfeszítés sikeressége, ami a szíriai polgárháborút illeti, azokon a feleken múlik, amelyek pénzelik ezeket a terrorszervezeteket.” A miniszter Szaúd-Arábiára, Katarra, Jordániára és Törökországra utalt, amely országok mindegyike támogatást nyújt a szíriai „mérsékelt” lázadó csoportoknak.

„Természetesen a harcok beszüntetésének feltétele a bombázások beszüntetése, de ez ugyanúgy vonatkozik minden egyes csoportra, amely harcol Aleppóban”, folytatta al-Zoabi, majd hozzátette: „A szíriai kormány még tanulmányozza Staffan de Mistura javaslatát, és amint Damaszkuszba érkezik, világos és precíz választ fog kapni a szíriai álláspontról.”

A de Mistura vezette ENSZ delegáció szóvivője elmondta, hogy a jövő héten az ENSZ megbízott a fővárosba látogat tárgyalni a szíriai kormánnyal.

„De Mistura úr elmondta, hogy tárgyalnunk kell az ellenzéki erők képviselőivel is, mivel tudnunk kell, hogy miként reagálnak a bombázások ideiglenes beszüntetésére. Ha minden jól alakul, és mindkét féltől pozitív választ kapunk, akkor tulajdonképpen nincs akadálya a fegyverszünetnek”, mondta a Reutersnek Juliette Touma szóvivő.

Aleppó környékén jelenleg egyre hevesebb harcok uralkodnak. A kormányzati erők a déli területeken indított offenzíva mellett, Aleppó környékén is támadásba lendültek, amelynek eremdényeként a város északi területein értek el sikereket. 

Al-Zoabi elmondta, hogy a szíriai hadsereg egyre inkább nyomul előre, betörve most már az Iszlám Állam uralta keleti területekre is. Legutóbb Hasaka és Deir al-Zor tartományokban vereséget mérve az ellenségre.

„Amit a szíriai hadsereg tesz nap, mint nap az jóval fontosabb és hatékonyabb, mint amit az úgynevezett koalíció tesz a terrorizmus ellen”, fogalmazott a minsizter.

Káply Mátyás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »