A Pentagon kiképzőket küld Ukrajnába

Katonai szakértők küldését készíti elő a Pentagon Ukrajnába, hogy segítsenek az ukrán Nemzeti Gárda tagjainak kiképzésében a fokozódó kelet-ukrajnai harcok miatt – jelentette a The Washington Times.

Az amerikai napilap hétfői számában arról számolt be, hogy az amerikai szakértők a tervek szerint márciusban kezdik meg a Nemzeti Gárda 600 katonájának kiképzését.

A Pentagon az ukrán fegyveres erők hadműveleti hiányosságait figyelembe véve alakította ki a kiképzés programját – mondta az Egyesült Államok európai erői parancsnokságának szóvivője, Alana Garas.

Egyes vélemények szerint a lépés inkább az Ukrajnának nagyobb katonai támogatást követelő kongresszus megnyugtatására szolgál, semmint a konfliktus hosszú távú megoldására – írta a lap.

A 2014 áprilisában megszavazott, Ukrajna támogatását előíró törvény arra kötelezi az Obama-adminisztrációt, hogy február 16-áig számoljon be a kongresszusnak az ukrán egységek kiképzésének és támogatásának helyzetéről. A jelentésben szerepelnie kell a tervezett biztonsági segítségnyújtás és katonai kiképzés részletes leírásának, illetve menetrendjének.

A Pentagon döntésének közzététele egybeesett Angela Merkel washingtoni látogatásának napjával. A német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón Barack Obama kijelentette, hogy az amerikai fegyverszállítás Ukrajnának az egyik lehetséges lépés abban az esetben, ha kudarcot vallanának a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítések. Az amerikai elnök leszögezte, hogy a konfliktus nem oldható meg katonai eszközökkel, és az esetleges fegyverszállítás célja nem Oroszország legyőzése, hanem az ukrán védelmi erőfeszítések támogatása.

Porosenko: rakéták csapódtak a hadsereg kelet-ukrajnai főhadiszállásába

Rakéták csapódtak az ukrán hadsereg kelet-ukrajnai főhadiszállásába, valamint környező lakóépületekbe kedden a frontvonaltól mintegy 50 kilométerre lévő Kramatorszk városában – jelentette be Petro Porosenko elnök, hozzátéve, hogy a támadásnak sok sebesültje van a katonák és a civilek körében is.

A francia hírügynökség ukrán hivatalos közlésre hivatkozva azt írta, hogy a főhadiszállást ért támadásban legalább hat civil vesztette életét.

A Kreml szerint a szankciók és a fegyverszállítások teszik ingataggá a helyzetet

A Kreml szerint az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomás és a kilátásba helyezett fegyverszállítások teszik ingataggá a helyzetet Ukrajnában.

Erről az orosz elnök szóvivője beszélt kedden az RSZN állami rádiónak. Dmitrij Peszkov az amerikai elnöknek arra a washingtoni kijelentésére reagált, hogy Oroszország politikai és gazdasági elszigeteltsége erősödni fog, amennyiben Moszkva nem változtat Ukrajna-politikáján.

Barack Obama hétfőn Angela Merkel német kancellárral tárgyalt az ukrajnai helyzetről.

Peszkov, a Kreml befolyásos tisztviselője azt mondta, hogy „az Oroszországi Föderáció az az ország, amely valóban érdekelt ennek a válságnak a rendezésében. Az ettől eltérő lépések – a szankciós rendszer erősítésére, az elszigetelésre, valamint a fegyverszállításra irányuló tervek – sajnálatos módon épp ellenkezőleg, az ukrajnai helyzet megingatására irányulnak”.

Peszkov azt hangoztatta, országa mindent elkövet, hogy segítsen ezt a „szörnyű válságot” rendezni.

Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára kedden úgy fogalmazott, hogy Oroszország még akkor is folytatja a diplomáciai erőfeszítéseket a válság megoldására, ha az Egyesült Államok megkezdi a fegyverszállítást Ukrajnába.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Oroszország több régiójában, valamint a tavaly március végére Ukrajnától elcsatolt Krímben is hadgyakorlatok kezdődtek. A félszigeten az orosz fekete-tengeri hadiflotta parti őrségéből létrehozott egységek a hegyekben gyakorlatoznak. 600 katonát és 50 haditechnikai eszközt vontak be a gyakorlatba – mondta el Vjacseszav Truhacsov első osztályú kapitány.

Oroszország Déli Katonai Körzetében mintegy 2000 katonai felderítő és „speciális alegységhez” tartozó katona kezdett hadgyakorlatot. Itt több mint 200 haditechnikai eszközt és más, speciális harci technikát vontak be a manőverekbe – közölték a körzet sajtószolgálatánál az Interfax hírügynökséggel. A felderítők gyakorlata egy hónapon keresztül tart majd a dél-oroszországi Volgográdi területen, és az észak-kaukázusi köztársaságokkal is határos Sztavropoli határvidéken, az utóbbi szomszédságban lévő Adigeföldön, valamint az Oroszországi Föderációhoz tartozó észak-kaukázusi Csecsenföldön, Dagesztánban, Karacsaj-és Cserkeszföldön, valamint Észak-Oszétiában.

Az oroszországi Keleti Katonai Körzetben, az Amuri területen az Iszkander-M típusú (NATO-kódja: SS-26 Stone) rövid hatótávolságú (500 km) hadműveleti-harcászati rakétarendszerekkel kezdődött gyakorlat – tájékoztatott Alekszandr Gorgyejev, a körzet sajtóosztályának vezetője.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »