Törökország is elítéli a Charlie Hebdo elleni támadást

A kilencvenkilenc százalékban muszlimok által lakott Törökország egységesen elítéli a Charlie Hebdo francia gúnylap újságírói ellen elkövetett terrortámadást. Isztambulban felvonulásokkal emlékeznek meg a francia áldozatokról, és tüntetnek a sajtószabadság mellett.

A kilencvenkilenc százalékban muszlimok által lakott Törökország egységesen elítéli a Charlie Hebdo francia gúnylap újságírói ellen elkövetett terrortámadást. Január nyolcadikán „Charlie vagyok” feliratú táblákkal kisebb tömeg vonult az isztambuli Taksim térről a francia nagykövetség épülete elé, ahol virágokat helyeztek el az áldozatok elmékére. Ezzel Törökország az első többségében muszlim ország, amely demonstrációval tiltakozott az erőszak ellen. 

Január kilencedikén Recep Tayyip Erdogan telefonon biztosította Francois Hollande francia köztársasági elnököt a török nemzet együttérzéséről. A két elnök megegyezett a terrorizmus elleni közös harcban. Ahmet Davutoglu miniszterelnök elfogadta a francia köztársasági elnök meghívását a január tizenegyedikén tartandó rendkívüli találkozóra Párizsban, amelyen a világ legbefolyásosabb politikusai is részt vesznek.

Abdullah Gül volt köztársasági elnök hivatalos oldalán megjelent nyilatkozatában a muszlim közösség minden tagját a támadás elítélésére hívta fel, és kijelentette, hogy a terrorizmus egyetlen vallással sem egyeztethető össze. A párizsi támadók nemcsak az iszlám vallást gyalázták meg, de veszélybe sodorták az Európában élő muszlim embereket is. Ezenkívül Gül felszólította a jelenlegi török kormányt, hogy vegye komolyan a terrorizmus jelenségét, hiszen Törökország is súlyosan érintett a témában. Január elején öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Isztambulban, megölve ezzel egy rendőrt.

A legutóbbi értesülések szerint a Turkish Journalist Association, vagyis a Török Újságíró Szövetség is szolidaritást vállalt a Charlie Hebdo áldozataival és családjaikkal. Isztambulban újságírók vonultak utcára francia kollégáik emlékére, illetve a szólás- és sajtószabadság mellett kiállva. Ercan Akyol neves karikaturista szavait idézve: „ A Charlie Hebdo rajzolói a legnagyobb bátorsággal viselték a gondolatszabadság zászlaját.”

Schranz Katalin

Friss hírek