Orosz nyelvű TV-csatornával vágnának vissza a putyini propagandának

A soros lett EU-elnökség szerint több mint egy tucat uniós tagállam lenne kész megfontolni az anyagi hozzájárulást egy orosz nyelvű televíziós csatorna elindításához, ha rendelkezésre áll egy elfogadható és működőképes modell. A brüsszeli székhelyű Európai Alapítvány a Demokráciáért nevű szervezet által felkérendő szakértők május környékén terjeszthetik elő az első elképzeléseket.

Európai szintű választ szeretne a tényeket eltorzító példátlan intenzitású orosz médiapropagandára az EU lett soros elnöksége, és ennek keretében állítólag komolyan felmerült egy orosz nyelvű televíziós csatorna, vagy műsorok indításának a lehetősége.

„Összehangoltabb választ szeretnénk az EU részéről, egy stratégiai kommunikációt az Európai Unió nézeteinek népszerűsítésére” – közölte Rigában brüsszeli újságírókkal a lett külügyminiszter. Edgars Rinkevics hangsúlyozta, hogy nem orosz típusú ellenpropagandáról lenne szó, hanem a tények elferdítés nélküli ismertetéséről.

A projekt útjának egyengetésében kulcsfigurának számító miniszteri tanácsadó szerint 13-15 uniós tagállam kész megfontolni, hogy a zsebébe nyúljon az orosz nyelven sugárzó TV-csatorna finanszírozására, feltéve, hogy rendelkezésre áll egy működőképes modell. „A tagállamok többségének körében széleskörű egyetértés van arról, hogy valamit tenni kellene” – jelentette ki újságíróknak nyilatkozva Viktors Makarovs.

A BruxInfónak nyilatkozó, nevük mellőzését kérő források szerint az orosz nyelvű TV-csatorna ötlete eredetileg a három balti államból származik, amelyek a területükön élő orosz nyelvű lakosság kiegyensúlyozottabb tájékoztatását tartották szemük előtt. Azonban nem volt elegendő forrásuk az elképzelés megvalósítására, így kapóra jöhet az, hogy Lettországnak az EU soros elnökeként nagyobb befolyása lehet a terv menedzselésére. Néhány uniós tagállam, köztük az északi országok fel is karolták a kezdeményezést, ám más tagállambeli források eléggé szkeptikusak a tekintetben, hogy az egészből végül lesz valami.

Rigában mindenesetre abból indulnak ki, hogy a brüsszeli székhelyű Európai Alapítvány a Demokráciáért nevű szervezetre bízzák a projekt előkészítését, amely egy szakértőkből álló csoportot kérhet fel erre a feladatra. A szakértők valamikor májusban terjeszthetik elő első jelentésüket.

A lett külügyminiszter egyébként orosz anyanyelvű tanácsadója szerint az orosz nyelvű TV-csatorna alternatívájaként felmerülhet, hogy a tagállamok köztévéiben sugároznának orosz nyelvű műsorokat. Rigában hangsúlyozzák, hogy nem csak híreket, hanem szórakoztató műsorokat és filmeket is sugároznának a csatornán, különben a kezdeményezés érdektelenségbe fulladna.

Az első számú célcsoportnak az EU tagországaiban élő oroszok számítanának, így azok is, akik mondjuk Spanyolországban, Nagy-Britanniában vagy más országokban telepedtek le.

Lettországot, amely lakosságának majdnem 40 százaléka orosz anyanyelvű, különösen aggasztja az a példátlanul virulens és agresszív, hazugságokkal és csúsztatásokkal teletűzdelt propaganda, ami az orosz tömegtájékoztatási eszközökből és főleg a TV-csatornákból ömlik az ukrán válság kezdete óta. Lett források szerint, amit tapasztalnak a még a szovjet típusú propagandánál is sokkal rosszabb, mert egyfajta pszichózist igyekszik teremteni az oroszok körében.

Lettországban nemrég készült egy felmérés az orosz nyelvű lakosságnak az ukrán válsághoz való hozzáállásáról, ami a vártnál sokkal kedvezőbb eredményt hozott. A lettországi oroszok 41 százaléka egyik oldalnak sem hisz, míg 37 százalékuk egyértelműen Moszkvának, 15 százalékuk pedig Ukrajnának ad igazat a konfliktusban. „Az orosz nyelvűek többsége eléggé zavarodott, de békésen viselkedik. Nem akarjuk, hogy valami olyasmi alakuljon ki nálunk is, mint Kelet-Ukrajnában” – vélekedett a lett külügyminiszter tanácsadója.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek