Egy muszlim bújtatta a túszokat a párizsi kóser boltban

A párizsi kóser boltnak a túszejtőhöz hasonlóan mali származású muzulmán alkalmazottja bújtatta el a túszokat az alagsori hűtőkamrában.

Az utóbbi napok franciaországi terrortámadásainak egyik elkövetője, Amedy Coulibaly pénteken röviddel délután 1 óra előtt rontott be a kelet-párizsi üzletbe és több emberre is rálőtt.

A bolt alkalmazottja, a fekete bőrű, mali származású, muzulmán vallású Lassana Bathily a túszok közül többnek az életét megmentette, amikor a terrorista betört az üzletbe, majd azonnal megölt négy embert és mintegy tíz embert túszul ejtett. A 24 éves alkalmazott eközben 15 embert elrejtett egy alagsori hűtőkamrában.

Amikor a terrorista belépett az üzletbe, azonnal tüzet nyitott a vásárlókra. Azok egy része a bolt hátsó részébe szaladt, ahol az alagsorba vezető lépcsőnél bújtak el. Lassana Bathily is ott volt.

„Bementem a hűtőkamrába, kinyitottam az ajtót, többen is velem jöttek” – mondta a férfi a BFM hírtelevízióban. Leoltotta a villanyt és kikapcsolta a hűtést, hogy a túszok ne fázzanak meg. „Azt kértem tőlük, hogy nyugodjanak meg és ne csináljanak zajt” – mesélte az alkalmazott. Az elrejtett 15 ember között egy 3 éves gyerek és pár hónapos csecsemő is volt.

A túszejtő azonban időközben rájött, hogy a vásárlók egy része elbújt az alagsorban és leküldte értük a bolt egyik másik alkalmazottját. Lassana megpróbálta őket lebeszélni arról, hogy felmenjenek.

„Azt mondtam nekik, hogy ahogy gondolják, de van egy ötletem és ha gondolják, kövessenek. Felmehetünk a teherszállító platón és aztán a vészkijáraton távozunk” – mesélte.

A túszok közül azonban senki nem merte követni. „Féltek attól, hogy a teherplató zaja gyanút kelt a terroristában” – mondta.

Lassana Bathily így egyedül szökött meg. A rendőrök azonnal megbilincselték és egy órán át hallgatták ki. Ő maximálisan segítette a rendőri erők munkáját, lerajzolta a bolt alaprajzát, átadta a zárak kulcsait és pontos részletekkel szolgált ahhoz, hogy az elitalakulatok előkészíthessék a túszok kiszabadítását.

Az alkalmazott nem érzi magát hősnek. „Testvérek vagyunk, ez nem zsidó, keresztény vagy muzulmán kérdés. Egy hajóban evezünk” – mondta a muzulmán alkalmazott.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »