Legvéresebb napjait éli Nigéria – lemészárolt egy teljes falut a Boko Haram

Tartalmasan indult a nigériai muzulmán fundamentalista szervezet, a Boko Haram újéve. Rögtön január elején lendültek akcióba, a Csád-tó melletti Baga városának kétezer lakosát lemészárolták, majd a várost felgyújtották, amely így gyakorlatilag megszűnt létezni. Eközben elindult a nigériai elnökválasztási kampány, amely nem sok jót sejtet előre a támadások intenzitásának mértékét illetően.

2015 legelső napján több mint negyven fiatal fiút és férfit raboltak el fegyveres katonák a Borno állami Malari községéből. A korábban több száz lányt elrabló szervezet legutóbb augusztusban hurcolt el 97 férfit az északkeleti Baga közeléből, a városból, amely január elején véglegesen beírta magát Nigéria és a Boko Haram közel sem barátságos történelmébe.

2013-ban már történt egy közel 180 halálos áldozattal járó mészárlás a településen, azonban idén januárban sikerült túlszárnyalnia ezt a nigériai terroristáknak. A halpiacáról híres Bagában az Amnesty International jelentése szerint több mint kétezer halálos áldozatot követelt a Boko Haram legutóbbi támadása. Ha igazak az állítások, akkor ez volt a szervezet eddigi legvéresebb akciója a történelme során.

A nigériai kormány egyelőre semmilyen értesülést nem erősített meg hivatalosan. A támadásban főként azok a gyermekek és nők vesztették életüket, akik már nem tudtak az érkező halálosztagok elől elmenekülni. A Boko Haram öt éves tevékenysége folyamán már több mint tízezren hunytak el az afrikai országban, és közel másfél millió ember volt kénytelen elhagyni a lakhelyét.

Globális veszélyre globális válasz

A Boko Haram általi fenyegetettség miatt csak az elmúlt napokban közel 7300 menekült érkezett Csád területére Nigériából, ahol amúgy sem túl rózsás a helyzet. Mindeközben a szélsőséges szervezet megfenyegette Nigéria szomszédját, Kamerunt, hogy területén is támadásokat fog végrehajtani, melynek nyomatékosításául január elsején megtámadtak egy buszt, ahol 15 embert végeztek ki. Paul Biya, Kamerun elnöke ezek hatására nemzetközi segítséget kért a Boko Haram elleni fellépéshez. Megjegyezte, hogy Malitól Szomáliáig ugyanaz az ideológia próbál teret hódítani erőszakos úton, ezért tehát globális problémára, globális válaszokat kell adni.

Közelgő elnökválasztás, segítség nélkül

A Boko Haram aktivitásának megnövekedését abszolút nem lehet váratlan eseménynek titulálni. Az országot irányító Goodluck Jonathan elnöki mandátuma lejárt és öt hét múlva esedékes a következő elnökválasztás, amelyen természetesen indulni fog. A Boko Haram elleni fellépés gyengesége miatt sokat kritizált államfő kampánybeszédében megemlékezett a hétközepi párizsi terrortámadásról, ám a saját országában való mészárlásról már nem ejtett szót.

Mike Omeri, a Nemzeti Információs Központ koordinátora eközben arról tájékoztatta a sajtót, hogy igyekeznek visszafoglalni a felgyújtott Baga városát, a katonáik napok óta harcban állnak. Továbbá kihangsúlyozta, hogy újabb kiképzést kaptak, melyek alkalmasabbá tették őket a terroristák elleni harcra. Azonban ez a felszabadítás nem lesz egyszerű, mivel a körzetben érintett két szomszédos ország, Niger és Csád a korábbi segítségek ellenére megtagadták a további katonai segítségnyújtást és visszavonták csapataikat a területről. A közelgő elnökválasztás fokozódó hajrájában minden bizonnyal a Boko Haram is szóhoz szeretne majd jutni, így nagy valószínűséggel további támadások várhatóak.

Molnár Zsolt

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »