Súlyos ítéleteket hoztak egy görög anarchista csoport tagjai ellen

Öt évtől huszonöt évig terjedő börtönbüntetésre ítélték hétfőn Görögországban egy anarchista csoport tizennégy tagját, akik az elmúlt hat évben több merényletet követtek el, és levélbombákat küldtek vezető európai politikusoknak.

A Nerit közszolgálati televízió jelentése szerint a „Tűz sejtjeinek összeesküvése” nevű csoport nyolc, börtönre ítélt tagját 1,2-1,5 ezer eurós pénzbüntetéssel is sújtotta a bíróság.

A per két éve kezdődött. December elején két vádlottat felmentettek a bűnszövetkezetben való részvétel vádja alól, de bűnösnek találták őket a fegyverhasználatra vonatkozó törvény megsértésében.

A csoport tagjai 2008 óta több merényletet és túszejtéseket hajtottak végre, bankokat raboltak ki és levélbombákat küldtek 2010 novemberében az athéni amerikai diplomáciai képviseletre és európai politikusoknak, így José Manuel Barroso akkori európai bizottsági elnöknek, Angela Merkel német kancellárnak és Silvio Berlusconi akkori olasz kormányfőnek. A szerkezetek azonban csak egy alkalmazott könnyebb sérülését okozták. A csoport kapcsolatban áll olasz és holland anarchistákkal, legalábbis szolidaritási nyilatkozatok szintjén.

Kitekintő / MTI

Friss hírek