Sorra hagyják el a legjobb szlovák diákok a hazai felsőoktatást

Óriási veszélyt jelent a szlovákiai gazdaságra és a társadalomra a diákok csehországi migrációja. A tendenciára Ivan Ostrovský, az Akadémiai Rating és Ranking Ügynökség (ARRA) munkatársa hívta fel a figyelmet.

A szlovák egyetemisták közül egyre többen választanak külföldi felsőoktatási intézményt, legtöbben Csehországban kötnek ki. „A cseh egyetemeken drámaian nő a szlovák hallgatók aránya, az előrejelzések ráadásul nem azt mutatják, hogy ez a közeljövőben változna” – hangsúlyozta Ostrovský. Szerinte ez a legnagyobb veszély, ami Szlovákiát jelenleg érinti.

Nem kellünk a cseheknek

Az elmúlt tíz évben a Csehországban tanuló szlovákiai hallgatók száma megduplázódott. „Legjobbjaink közül a legjobbak külföldre mennek, és úgy tűnik, semmit nem teszünk azért, hogy ez megváltozzon” – állítja Ostrovský. Kitért arra is, hogy a cseh diákok körében a szlovákiai egyetemek és főiskolák közel sem ilyen vonzóak. „Negyven százalékuk semmilyen körülmények között, további majdnem negyven százalékuk csak nagyon speciális körülmények között lenne hajlandó Szlovákiában tanulni” – állítja az elemző.

Pozitívumként említette, hogy az elmúlt tíz évben megduplázódott a Szlovákiában tanuló külföldiek aránya is. 2003-ban a hallgatók 1,5 százalékát tették ki, 2013-ban már 3,9 százalékot. „Ez elég dicséretes arány, bár meg kell hagyni, hogy a nemzetközi átlag 10 százalék felett van” – tette hozzá.

Ostrovský a következő problémaként az egyetemek és főiskolák üres kapacitásait említette. 2006-tól ugyanis lényegesen csökken a jelentkezők, és a beiratkozók száma is. „2006-tól 80 ezerről 50 ezerre csökkent a jelentkezők száma. 2013-ban pedig 40 ezerre esett azok száma, akik beiratkoztak, vagyis ott maradtak az iskolában, amelyre felvételt nyertek. Holott az intézmények kapacitásaik alapján 60 ezer hallgatót is elbírnának” – véli Ostrovský. Szerinte hatékonysági szempontból nem helyes, hogy ez a több tízezres felesleges kapacitás kihasználatlan.

Az ügynökség elkészítette az elmúlt évre vonatkozó egyetemi rangsorait is, ezekben nem történt lényegi változás. Figyelemre méltó tendencia ugyanakkor, hogy a jelentkezők figyelembe veszik az ARRA értékeléseit, ugyanis egyre népszerűbbek azok a karok, amelyek az ügynökség rangsoraiban éllovasnak számítanak. 2008-ban például az összes felvételi jelentkezési lap 24 százalékát adták be az ilyen karokra, 2013-ban viszont már 32 százalék választotta az éllovasokat. Ostrovský szerint ez azt bizonyítja, hogy a jelentkezők, bár tudják, hogy a legjobb karokra nehéz bekerülni, mégis megpróbálják, mert tudják, hogy ott kapnak minőségi képzést.

Új Szó / Veres István

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »