Putyin és Porosenko Milánóban: mindenki elégedett és senki sem az

Putyin és Porosenko Milánóban tárgyaltak október 17-én pénteken. A pozitív nyilatkozatok ellenére senki sem tűnik igazán boldognak.

Nehéz napon van túl Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin: a két államfő pénteken egyeztetett a Milánóban tartott kétnapos Ázsia-Európa csúcstalálkozón. A tárgyalásokat mindketten „nehéznek, de pozitívnak” titulálták. A csúcson részt vett többek között David Cameron brit kormányfő, Francois Hollande francia elnök és Matteo Renzi olasz miniszterelnök, valamint Angela Merkel német kancellárasszony. Az orosz és ukrán államfő először Francois Hollande és Angela Merkel jelenlétében egyeztetett, majd ezek után négyszemközt is tárgyaltak.

Az orosz elnök nyilatkozata szerint „történt előrelépés a gázkérdésben, de néhány dolog még megválaszolatlan maradt”. Putyin ezzel arra utalt, hogy még nem sikerült megegyezni Kijev 2.8 milliárd eurós adósságának törlesztéséről. Ez utóbbi téma a tárgyalások egyik legkritikusabb pontjának számít, mivel Moszkva a hatalmasra felduzzadt gázszámlát kéri számon Ukrajnán, aki viszont azzal vádolja Oroszországot, hogy azoknak a kiszámítása nem volt tisztességes és a számok erősen eltúlzottak. A vita tovább rontotta a két ország amúgy is fagyos viszonyát, viszont az ukránoknak a tél közeledtével egyre sürgetőbbé válik a kérdés legalább részleges rendezése, mivel Putyin az adósságokra hivatkozva zárta el júniusban az ukrajnai gázcsapokat.

Porosenko is viszonylag optimistának tűnő nyilatkozatott tett és főleg azokra a kérdésekre koncentrált, amikben egyetértettek Putyinnal. Mint kiemelte, a tárgyaláson megegyeztek egyrészt abban, hogy a minszki egyezmény összes záradékát maradéktalanul teljesíteni kell, másrészt pedig abban is, hogy Donyeckben és Luhanszkban engedélyezni kell a választásokat.

Ugyanakkor nem mindenki volt ennyire pozitív. Angela Merkel jóval borúlátóbban csak annyit mondott, hogy „egyelőre semmiféle áttörést nem lát”. Ugyanakkor azt ő is hozzátette, hogy a párbeszédek folytatódni fognak. A Reuters információi szerint arra panaszkodott, hogy az orosz elnök „nem volt túlságosan együttműködő hangulatban”. Az hírek szerint Merkel emlékeztette Putyint az 1994-es Budapesti egyezményre, amelyben Oroszország elismerte Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

Összességében úgy tűnik, hogy az optimista nyilatkozatok ellenére senki sem igazán elégedett a tárgyalások kimenetelével és a fontosabb problémák is megoldatlanok maradtak.

Varga Zsófia

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »