Chile: megújulnak a terrorellenes intézekedések a hétfői merénylet miatt

Hétfő délután pokolgép robbant a főváros egyik legforgalmasabb metróállomásának közelében, ezért Michelle Bachelet elnök reformintézkedéseket jelentett be a rendvédelmi szervek, valamint a terrorellenes harc megerősítésére.

A robbantás egyike volt azon huszonkilenc merényletnek, melyek idén Chilében történtek, egyben az első, melynek sérültjei is voltak. A támadást feltehetően ugyanaz az anarchista csoport követte el, amely a korábbi robbantások hátterében is állhat. A hétfői a legsúlyosabb merénylet, amely az 1990-es évek újrademokratizálódása óta a dél-amerikai országban történt.

Az ellenzékiek szerint a nemzeti hatóságok fellépése a terrorellenes küzdelemben elégtelennek bizonyult, ugyanis a közel harminc támadás kapcsán még senkit nem vettek őrizetbe. Nem valószínű, hogy a hat hónapja hatalmon lévő Bachelet-kormány tervezett reformjai kellően hatékonyak lesznek, többek között azért, mert a baloldal mindig bizonytalanul kezelte a közbiztonsággal kapcsolatos ügyeket.

A gazdasági bizonytalanságot követően a növekvő terrorfenyegetettség tovább erősíti a politikai kiábrándultságot Chilében. Az Adimark legújabb felmérése szerint mára már többségbe kerültek a kormány intézkedéseit helytelenítők a támogatókkal szemben. 

Gumhert Dóra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »