Pentagon: Oroszország hagyjon fel destabilizáló tevékenységével

Az Egyesült Államok ismételten arra szólítja fel Oroszországot, hogy hagyjon fel kelet-ukrajnai destabilizáló, törvényellenes tevékenységével, és tartsa tiszteletben szomszédjának területi épségét – jelentette ki az MTI-nek a Pentagon szóvivője.

Eileen M. Lainez közölte, Washington álláspontja az, hogy Moszkva megsértette a nemzetközi jogot.

Hozzátette, az Egyesült Államok folytatja az egyeztetést szövetségeseivel és partnereivel az egész világon, „ha egy ország szuverenitását megsértik, akkor lépéseket kell tenni”.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője Philip Breedlove tábornoknak, a NATO európai erői főparancsnokának szavait idézve közölte: a NATO-nak a szeptemberi walesi csúcsértekezleten lehetősége lesz, hogy Oroszország új stratégiájához alkalmazkodva hosszú távú módosításokat fogadjon el válaszadási képességével kapcsolatban.

Eileen M. Lainez az MTI kérdésére válaszolva kijelentette, hogy a Pentagon az ukrán válság diplomáciai megoldását támogatja, ezenkívül új biztosítékokat nyújt NATO-szövetségeseinek.

Elmondta, az Egyesült Államok e tekintetben már több lépést tett, a tengeren, a levegőben és a szárazföldön is demonstrálta, hogy elkötelezett a kollektív biztonság mellett. Megkétszerezte részvételét a balti államok feletti légi megfigyelési programban, további F-16-os harci gépekkel erősítette a lengyelországi képzési programot, és kétoldalú együttműködések keretében megnövelték az amerikai haditengerészeti erők jelenlétét a Fekete-tengeren.

Az Egyesült Államok különböző gyógyszerszállítmányokkal, ruházati és egyéb felszerelésekkel, továbbá járművekkel és kommunikációs eszközökkel támogatja az ukrán hadsereget és határvédelmi erőket.

Mivel az ukrán nemzeti gárda közvetlen szerepet játszik a jelenlegi válságra való reagálásban és az ország belső biztonságának fenntartásában, az amerikai kormány a kongresszus jóváhagyásához kötve 19 millió dollárt tervez költeni a nemzeti gárdát segítő, 2015-ben Javorivban kezdődő képzési programokra, valamint felszerelésekre.

A szóvivő végül emlékeztetett arra, hogy Oroszország illegális ukrajnai tevékenységére válaszul a Pentagon felfüggesztett minden, az amerikai és az orosz haderő közötti programot. Lemondták a gyakorlatokat, a kétoldalú találkozókat, a kikötővárosokbeli látogatásokat és konferenciákat sem szerveznek. Washington ugyanakkor fenntartja az amerikai és orosz fegyveres erők vezetői közötti kommunikációs csatornákat – mondta el a Pentagon szóvivője az MTI-nek.

A Fehér Ház nem erősíti meg az orosz behatolásra vonatkozó híreket, de aggódik

Egyelőre nem tudja megerősíteni a washingtoni Fehér Ház azokat a jelentéseket, amelyek szerint orosz katonai járművek hatoltak be Ukrajnába, és ezeket az ukrán oldalon harcképtelenné tették.

Ezt Caitlin Hayden szóvivő közölte pénteken Washingtonban, hozzátéve, hogy a témával összefüggő információk összegyűjtése még zajlik.

A szóvivő mindazonáltal az amerikai vezetés aggodalmát tolmácsolta az orosz behatolásokra utaló információkkal kapcsolatban, és arra sürgette Moszkvát, hogy vessen véget a provokációknak.

„Oroszországnak nincs joga járműveket, személyeket vagy bármilyen jellegű szállítmányt küldeni Ukrajnába az ukrán kormány engedélye nélkül” – áll a közleményben.

Ukrajna pénteken azt állította, hogy orosz páncélozott harcjárművek és katonai teherautók lépték át illegálisan az ország keleti határát annál a Luhanszk megyei átkelőnél, amelynek orosz oldalára nem sokkal korábban megérkezett a csaknem 300 kamionból álló orosz segélykonvoj. A kijevi közlés szerint az ukrán tüzérség megsemmisítette az országba behatolt orosz „haditechnika” nagy részét. Moszkva tagadta, hogy orosz hadoszlop lépett volna Ukrajna területére. A védelmi tárca szóvivője egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrán hadsereg „egy fantomot semmisített meg, és nem menekülteket vagy a saját katonáit”.

A fehér házi szóvivő megismételte azt az amerikai álláspontot, hogy Oroszország Ukrajna stabilitását igyekszik gyengíteni az elmúlt hetekben tapasztalt, „kivételesen veszélyes és provokatív” tevékenységével, így az ukrajnai oroszbarát szakadárok fegyverzetének javításával.

Caitlin Hayden emlékeztetett arra is, hogy Vlagyimir Putyin elnök a minap arról beszélt: Moszkva minden tőle telhetőt megtesz, hogy befejezéshez segítse az ukrajnai konfliktust. Az orosz államfő a közlemény szerint „kezdheti azzal, hogy leállítja az Ukrajnába való orosz belövéseket, beszünteti a szeparatisták fegyverrel és pénzzel való ellátást, és lezárja határát a fegyveresek előtt”.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »