A NATO szerint nagy a valószínűsége egy orosz inváziónak

A NATO szerint „nagy a valószínűsége” annak, hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát, ahogy az ukrán kormányerők közelednek az oroszbarát szakadárok kezén lévő Donyeckhez.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerint nincs jele annak, hogy Oroszország visszavonná csapatait az ukrán határ térségéből. Egy esetleges orosz beavatkozás esélyeivel kapcsolatos kérdésre válaszolva Rasmussen a Reuters brit hírügynökségnek hétfőn adott interjúban kijelentette: „Ennek nagy a valószínűsége”.

A NATO szerint mintegy 20 ezer orosz katona állomásozik az ukrán határ közelében.

A kijevi vezetés az utóbbi napokban jelentette be, hogy sikerült diplomáciai eszközökkel megelőzni, hogy Oroszország humanitárius műveletnek álcázva szárazföldi offenzívát indítson a szakadárok védelmére. Moszkva pénteken jelentette be, hogy az orosz hadsereg befejezte a térségben folytatott hadgyakorlatát.

Rasmussen szerint az oroszok ürügyet keresnek a humanitárius segítség címén történő beavatkozásra, és olyan katonai erősítésre készülnek, amelyet „ilyen törvénytelen katonai műveletekhez Ukrajnában bevethetnének”. A NATO szerint az orosz humanitárius műveletet ürügyül használnák fel a kelet-ukrajnai megye ellenőrzéséért harcoló lázadók megmentésére.

Hétfőn a Kreml kizárta, hogy egyoldalú humanitárius műveletbe kezdene. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov Szocsiban tartott tájékoztatóján közölte: Moszkva kizárólag nemzetközi misszió keretében küldene humanitárius segítséget Ukrajnába.

Peszkov azt is bejelentette, hogy Putyin csütörtökön a márciusban annektált Krímbe utazik, ahol parlamenti képviselőkkel találkozik és beszédet mond.

Az orosz elnök legutóbb május 9-én, a győzelem napi ünnepségek alkalmából járt a dél-ukrajnai félszigeten, amelynek Szevasztopol városában van az orosz fekete-tengeri flotta támaszpontja.

Barroso óva intette Putyint bármiféle katonai beavatkozástól

Óva intette Oroszországot bármiféle ukrajnai katonai beavatkozástól José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során.

A Brüsszelben erről kiadott közlemény szerint Barroso figyelmeztette beszélgetőpartnerét, hogy elfogadhatatlan bármiféle egyoldalú katonai beavatkozás Ukrajnában, bármilyen ürüggyel is hajtsák azt végre, beleértve a humanitáriust is.

Az orosz állami hírügynökség által ugyanerről a beszélgetésről nyilvánosságra hozott közlemény csak annyit említ: Putyin és Barroso „megvitatott néhány időszerű kérdést az Oroszország és az EU közötti együttműködésről”. E híradás szerint a megbeszélésen érintették az Ukrajna és az EU közötti társulási szerződés aláírásával kapcsolatos kérdéseket is, akárcsak a nyugati szankciókra adott orosz válaszlépéseket.

Lavrov: megegyezés Kijevvel egy humanitárius misszióról

Oroszország megállapodott az ukrán hatóságokkal arról, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) égisze alatt humanitárius missziót indítanak Kelet-Ukrajnába, a konfliktus által sújtott lakosság megsegítésére – jelentette be hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

„Remélem, hogy erre a humanitárius akcióra hamarosan sor kerül a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának a felügyelete alatt. Az ukrán hatóságokkal megegyeztünk minden részletkérdésben” – idézte az orosz diplomácia vezetőjének nyilatkozatát a Ria Novosztyi hírügynökség. Lavrov reményét fejezte ki, hogy a „nyugati partnerek” nem fognak akadályt gördíteni a misszió útjába.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »