Ismét összecsaptak a libanoni kormányerők és a szíriai iszlamisták

Tizenhat libanoni katona – köztük két tiszt – és több tucat szíriai fegyveres halt meg a szíriai határnál fekvő Arszálnál kitört összecsapásokban – közölte hétfőn egy libanoni katonai illetékes.

Az összecsapások szombaton kezdődtek, amikor szíriai fegyveresek egy csoportja a libanoni hadsereg állásaira támadt a kelet-libanoni városnál. Egy kivétellel valamennyi támadást visszaverték – közölte a libanoni biztonsági erők nevének elhallgatását kérő illetékese. Egy állásba a fegyveresek behatoltak, de távozniuk kellett, mert a hadsereg tüzérségi támadást indított ellenük.

A biztonsági illetékes szerint tizenhárom másik katona és húsz rendőr eltűnt, feltehetően a támadók fogságába estek.

A többségében szunniták lakta Arszálban hétfőn is folytatódtak a harcok, a hadsereg a várost körülvevő dombokat ágyúzta, ahol számos lázadó tartózkodik – jelentette az AFP francia hírügynökség fotósa a helyszínről.

A szíriai konfliktus kezdete, 2011 márciusa óta ez a legsúlyosabb erőszakos akció a térségben.

A libanoni biztonsági vezető a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a libanoni hadsereg behatolt Arszálba, és eközben ötven fegyveres holttestére bukkant.

Az összecsapások azután törtek ki, hogy a libanoni biztonsági erők szombaton őrizetbe vették az al-Kaida szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front egyik vezetőjét.

A libanoni hadsereg szerint a behatolás szunnita radikálisok – köztük a Szíriában és Irakban jelentős területeket megszálló Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) – előre megtervezett támadása volt.

Hétfőn libanoni állampolgárok és szíriai menekültek ezrei hagyták el Arszált, kihasználva a vasárnap éjfél és a hétfő reggel közötti viszonylagos nyugalmat.

Szíria támogatásáról biztosítja a libanoni hadsereget a „szélsőséges és terrorista” csoportokkal szembeni harcában – közölte a damaszkuszi külügyminisztérium egyik vezetője hétfőn a SANA hivatalos hírügynökség jelentése szerint. „Az Arszálban és a környékén polgári személyek és a libanoni hadsereg állásai ellen végrehajtott bűncselekmények és terrorista agresszió miatt támogatni kell a libanoni hadsereget a takfíri (szunnita szélsőséges) terrorizmus elleni harcában” – közölte a minisztérium.

„Szíria elítéli a testvéri Libanon biztonságát és stabilitását veszélyeztető, az al-Kaidához tartozó Iraki és Levantei Iszlám Állam és az an-Nuszra Front vezette terrorcsoportok által végrehajtott, megtervezett terrorista agressziót” – közölte a szíriai külügyi vezető.

A szíriai sajtó bírálta a három év alatt több mint 170 ezer emberéletet követelő szíriai konfliktussal szemben semleges álláspontra helyezkedő libanoni politikát. „A (szíriai válságtól) távol maradni igyekvő testvéri Libanonban az arszáli véres események megmutatták, hogy teljességgel lehetetlen semlegesnek maradni a terrorizmussal szemben, és a terrorista bűntettek senkit sem kímélnek” – írta a Tisrin című kormánylap.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »