Gázai konfliktus – A Hamász elfogadta a 24 órás tűzszünetet

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin radikális szervezet bejelentette vasárnap, hogy a muzulmán böjti hónap végének közeledtére tekintettel elfogadja az  eredetileg Izrael által meghirdetett, 24 órás humanitárius tűzszünetet.  Még kora reggel Izrael  ugyanakkor felújította a hadműveleteket, miután több tucat a Gázai övezetből kilőtt rakéta ért földet területén.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap délután az ajánlat izraeli elfogadásának kérdésére azt válaszolta, hogy a Hamász megszegte saját humanitárius fegyvernyugvási javaslatát, és mindent megtesz, hogy megvédje népét. A CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva Netanjahu azt hangoztatta, hogy Izrael egyelőre nem hajlandó újabb hossszabbításra. 

Az izraeli médiában ugyanakkor ellentmondásos információk láttak napvilágot minderről, a  nemzetbiztonsági kabinet még nem fejezte be erről is döntő vasárnap délutáni ülését.       

A tűzszünet közép-európai idő szerint vasárnap 13 órakor lépett volna életbe. A három napos, böjttörő Íd al-Fitr ünnep hétfőn vagy kedden kezdődik a telihold kezdetétől függően.        

Szombaton az izraeli nemzetbiztonsági kabinet az aznap este lejáró humanitárius tűzszünetet egyoldalúan meghosszabbította vasárnap éjfélig, de a Hamász akkor azonnal elutasította ezt.

A Hamász az ENSZ megbízottjával tudatta, hogy „humanitárius nyugalmat” hirdet, de egyoldalú lépésére még nem válaszolt az éppen ülésező izraeli nemzetbiztonsági tanács. A gázai szervezetek által meghirdetett időpont után Izraelben több rakéta-légiriadó volt, és Jeruzsálem sem szűntette be a gázai harcokat. 

Szzami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője kijelentette, hogy „válaszul az ENSZ közbelépésére, és figyelembe véve népünk helyzetét, valamint az Íd al-Fitr ünnep tiszteletére az ellenállás frakciói megegyeztek egy 24 órás nyugalmi időszakban”.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az előző tűzszünet óta olyan helyeket vettek célba, ahonnan rakétákat lőttek Izraelre, valamint terror alagutakat és három fegyveres harcost. 

Gázai egészségügyi források szerint ebben az időszakban tíz újabb halott és több tucat sebesült került kórházba. 

Joáv Mordeháj izraeli tábornok az arab nyelvű médiának azt nyilatkozta, hogy a Hamász a felelős a tűzszünet megszakadásáért.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »