Romániában terjeszkedik tovább az OTP

Célegyenesbe érkeztek a tárgyalások arról, hogy az OTP Bank felvásárolja a portugál Millennium Bank romániai hálózatát – adta hírül pénteki számában a román Ziarul Financiar című gazdasági lap.

A lap szerint az OTP Bank Románia ezzel a 17.-ről a 13. helyre lépne előre a 40 szereplős romániai bankpiacon, részesedését 1,3 százalékról 2 százalékra növelve.

Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója az MTI bukaresti irodájának sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést, de annyit elmondott: az OTP minden terjeszkedési lehetőséget megvizsgál az általa ígéretesnek tartott román piacon.

„Az a GDP növekedés, ami az elmúlt években volt, valamint az idei évre várható növekedési potenciál Romániát ebben a pillanatban az OTP-csoport egyik legígéretesebb piacává teszi. Mindenképpen keresünk (terjeszkedési lehetőséget). Több ilyen hír is felröppent az OTP terjeszkedésével kapcsolatban, mert valóban folyamatosan nézelődünk, terjeszkedni kívánunk” – mondta az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

A Ziarul Financiar úgy tudja, az OTP-nek 900 alkalmazottja és 84 fiókja van Romániában, ahol a kétezres évek eleje óta van jelen. Az OTP folyamatosan próbálkozott részesedése növelésével, érdeklődött a BCR, a Banca Transilvania, a Banca Tiriac, Banca Carpatica, illetve RBS iránt, de ezek tárgyalások nem vezettek eredményre, mostani piaci részesedését a szerves növekedés révén érte el – írta a román lap.

A Ziarul Financiar szerint a Millennium Bank romániai leányvállalatának 56 fiókja és 500 alkalmazottja van, aktívumai pedig félmilliárd euróra rúgnak. A lap szerint „ha nem jön közbe semmi”, néhány héten belül megkötik az üzletet az OTP Bankkal.

Az OTP Bank az MTI érdeklődésére pénteken azt közölte, hogy a pénzintézet nem kommentál sajtóértesüléseket. „Az OTP Bank folyamatosan keresi az akvizíciós lehetőségeket, elsősorban azokban az országokban gondolkozik, ahol jelen van, azonban a helyi bankjának alacsony a piaci részesedése” – írták.

A bank április végi éves rendes közgyűlésén Csányi Sándor elnök-vezérigazgató kiemelte: az esetleges akvizíciós lehetőségek is tőkét igényelhetnek, ám jövőre emelkedhet az osztalékalap, ha véget érnek a bizonytalanságok. Szólt arról, hogy Horvátországban lezárult a csoport bankvásárlási tranzakciója, emellett Romániát említette olyan piacként, ahol akvizíciókkal szeretne növekedni a bank.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »