Tőkés László Fidesz-listán indulhat

A napokban, az újabb fejleményeknek köszönhetően, körvonalazódni kezdett az erdélyi magyar politika részéről a májusi európai parlamenti választásokon induló listák és a jelöltek személyei.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmánya vasárnapi székelyudvarhelyi ülésén bejelentette, hogy nem indít saját jelöltlistát a májusban esedékes választásokon. Döntésüket azzal magyarázzák, hogy nem szeretnék, ha az erdélyi magyarság brüsszeli képviselet nélkül maradna. Korábban az EMNP egy kezdeményezést próbált meg az RMDSZ felé, amely egy összefogást biztosító politikai koalícióról szólt volna, azonban ez az RMDSZ részéről elutasításra került. Az EMNP ezt a lépést mindenképp úgy értékeli, hogy az RMDSZ önző hozzáállásával, akár kockáztatja a képviseletet, mivel Tőkés támogatottságával nem kívánnak élni.

Toró T. Tibor az EMNP elnöke felkérte Tőkés László EP-képviselőt, hogy fogadja el a Fidesz felkérését, és induljon el a Fidesz-listán egy újabb brüsszeli mandátumért.

Tőkés állítólag úgy véli, hogy az RMDSZ egymaga arra sem lehet képes, hogy elérje az 5 százalékos küszöböt, amely a választásokhoz szükséges lenne. Ennek megfelelően nem akarja, hogy előfordulhasson az, hogy az Erdélyben történő indulásával felmerüljön, annak lehetősége, hogy megosszák a helyiek szavazatait, és így talán kockára tennék, és akár elveszítenék az EP- képviseletet.

Az RMDSZ az EMNP döntését úgy értékeli, hogy ezzel elősegítik az együttműködést, és az összefogást az erdélyi magyar politikai szervezetek között az európai parlamenti választásokra. Kovács Péter az RMDSZ-főtitkára egy nyilatkozata során azt mondta, hogy EMNP tette mögött az a felismerés áll, hogy messze nem érzik magukat eléggé támogatottnak ahhoz, hogy meghatározó tényezőként legyenek jelen az erdélyi magyar politika életben. Tettük jelzésértékű és egyben egy felismerés is, amellyel csak elősegítik a brüsszeli képviseletet az erdélyi magyarság részéről.

Az RMDSZ listáján, az első két helyen már korábban is mandátumot szerzett Winkler Gyula és Sógor Csaba EP-képviselő szerepel. A harmadik helyet a külügyi titkárként működő Vincze Loránt érdemelte ki. A Szövetségi Képviselők Tanácsnak (SZKT) kell jóváhagynia a listát a következő ülésén, ami március elején lesz esedékes. Az RMDSZ e három jelöltre igyekszik koncentrálni és örvend, hogy az EMNP, illetve a Magyar Polgári Párt sem kívánja megosztani a választópolgárokat. Bizakodásának adott hangot Borbély László az RMDSZ politikai alelnöke, hogy a másik két párt is felismeri annak fontosságát, hogy az RDMSZ-t támogatva érjenek el közös célt, melynek eredménye, akár három képviselőjük is lehetne az EP-ben. 

A Szövetségi Állandó Tanács február 22-én tartott ülésén rangsorolták a jelölteket. Egy szoros verseny keretén belül született meg a rangsor, amely szerint a következő a sorrend: Winkler Gyula, Sógor Csaba, Vincze Loránt, Hegedüs Csilla és Antal Lóránt.

 A harmadik helyen induló képviselő személyében azonban még lehet változás, ugyanis erről még az RMDSZ és MPP egyeztetéseket folytatnak. Korábban megjelent információk szerint az RMDSZ és az MPP közötti megállapodásnak megfelelően a harmadik helyre egy olyan személyt kívánnak jelölni, aki „egy párton kívüli, erdélyi és székelyföldi közösségépítési tapasztalatokkal rendelkező, európai parlamenti jelöltségre alkalmas személy”. Ennek megfelelően megkeresésre került részükről Böjte Csaba ferences szerzetes és Gergely István római katolikus pap is.

Böjte Csaba szerzetest, a dévai Szent Ferenc Alapítvány elnökét az MPP, illetve Kelemen Hunor is megkereste ezzel a kéréssel. Azonban a szerzetes részéről elutasításra került a kérés. Egy nyilatkozatában az állt, hogy az elutasításnak csupán annyi az oka, hogy ő maga nem kíván politizálni és maradni szeretne az eddigi tevékenységei mellett.

Gergely István részéről – aki közösségszervező munkáiról híres Erdélyben- szintén elutasításra került a megkeresés.

Az RMDSZ ragaszkodik ahhoz, hogy az első két helyen mindenképp az ő jelöltjeik szerepeljenek és a listát, az RMDSZ neve és jele alatt kívánják elindítani. A többi helyet illetően rugalmasak kívánnak maradni. Ha esetleg a harmadik helyre, egy MPP jelölt kerülne, akkor annak, RMDSZ tagnak is kell lennie, hogy a listára kerülhessen. A román törvények ezt lehetővé is teszik, mivel az utóbbi civil szervezetként működik, míg az MPP pedig, párként van bejegyezve. Romániában a törvényeknek megfelelően, mindkettőnek lehet tagja a listán induló képviselő.

Tóth Kinga

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »