Dél-koreai látogatás: középpontban a gazdasági kapcsolatok és Észak-Korea

Az amerikai külügyminiszter ázsiai körútjának első állomásán, Dél-Koreában a két ország gazdasági kapcsolatairól, valamint az északkelet-ázsiai biztonságpolitikai helyzetről tárgyalt.

John Kerry, amerikai külügyminiszter a napokban Dél-Koreába utazott, ahol a koreai elnökkel és a koreai külügyminiszterrel is tárgyalt. Mostani látogatásának célja a későbbi amerikai elnöki látogatás előkészítése. Mindemellett a tárgyalás kiterjedt az észak-koreai eseményekre, és a két ország gazdasági kapcsolataira is.

A két ország képviselői kiemelték, hogy folyamatosan egyeztetik álláspontjukat az észak-koreai eseményekről. Észak- és Dél-Korea viszonylatában a Kim Dzsong-un vezette Észak-Korea atomprogramja a kulcskérdés. A térség biztonsága és stabilitása szempontjából fontos megtalálniuk a megoldást az Észak-Korea jelentette provokációra. A kérdés megoldásában Kína is fontos szerepet játszik, hogy további erőfeszítéseket tudjanak tenni az észak-koreai atom leszerelésének ügyében.

Mindazonáltal az északkelet ázsiai stabilitás megteremtésének egyik legfontosabb pontja a két Korea kapcsolatának alakulása. A napokban ezen a területen sikerült eredményt elérni, ugyanis a két ország szétválasztásával elszakadt családok lehetőséget kaptak arra, hogy újra láthassák egymást. A két állam elmérgesedett diplomáciai kapcsolatában ez a momentum igen nagy lépés, melyet a koreai és az amerikai külügyminiszter is kiemelt.

Az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Korea kapcsolatrendszerében kiemelt szerepet játszik a katonai és gazdasági együttműködés elmélyítése. A két állam katonai együttműködése a koreai háború óta fennáll; melyet a hidegháborús stratégiák hívtak életre. Azonban a bipoláris világrend felbomlása óta sem szűnt meg a két állam katonai együttműködése, melyet azóta is évről-évre fejlesztenek.

Gazdasági aspektusból a két állam kapcsolata a kétoldalú szabad kereskedelmi megállapodáson, valamint a csendes-óceáni együttműködésen nyugszik. A két ország viszonylatában a szabad kereskedelem kialakításával 100 milliárd dollárra nőtt a két állam kereskedelmi kapcsolata. A megállapodás a külkereskedelmen túl a befektetésösztönzésre, a munkahelyteremtésre, valamint a mezőgazdaságra és a környezettudatosságra fókuszál.

A két állam kulturális kapcsolatainak elmélyítésében fontos szerepet játszik az oktatáspolitika, melynek keretében közel 71 ezer dél-koreai diák tanul az Egyesült Államokban. Mindazonáltal a koreai kultúra megismertetéséhez az a több, mint 1 millió koreai származású amerikai lakos is hozzájárul, akik az Államokban élnek.

Gregovszki Judit

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »