Ennyit a békülésről: Genfben pereli a Molt a horvát kormány

A harmadik tárgyalási fordulót követően derűlátó volt a hangulat, s a horvát sajtóban is szárnyra kapott a hír, amely szerint közeledtek az Ina sorsán régóta vitázó fő részvényesek álláspontjai. Alig 24 órával később viszont nyilvánvalóvá vált; Zágráb még az egyeztetések napján eldöntötte; a genfi székhelyű bírósághoz fordul.

A 2014. január 16-án Zágrábban tartott harmadik tárgyalási fordulót követően ugyan szűkszavúan, de pozitívan nyilatkoztak az egyeztető felek, s úgy tűnt, az Ina irányítási jogkörein régóta vitázó partnerek a szakítással szemben végre közelebb kerültek a hőn áhított megegyezéshez. Alig egy nappal később viszont világossá vált, Zágráb még a tárgyalások napján útnak indította jogászokból álló csapatát.

Horvát sajtóhírek szerint a Milanović-kormány egyértelmű célja, hogy a genfi székhelyű ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága (UNCITRAL) kimondja annak a 2009. január 30-án kötött szerződésnek a semmisségét, amely értelmében a MOL átvehette horvát partnerének irányítási jogköreit. Emellett úgy hírlik, az elmaradt beruházások – olajfinomítók felújítása – okán Horvátország további kártérítést is követel.

A horvát érvek szerint bebizonyosodott, hogy az Ivo Sanader kormánya által korábban kötött szerződés egy tízmillió eurós megvesztegetés, tehát egy bűncselekmény eredménye, így joggal fordulhattak ahhoz a genfi választottbírósági testülethez, amelyet még egy 2003-ban, a felek által kötött megállapodás jelölt ki lehetséges vitafórumként.

Arról persze bőszen megfeledkeztek a MOL horvát partnerei, hogy a magyar olajtársaság elnök-vezérigazgatóját is besározó Sanader elleni ítélet a mai napig sem jogerős. Ráadásul az ügyben eljáró elsőfokú bíróság is csak öt millió eurónyi kenőpénz átadását látta bizonyíthatónak, egy olyan tanúvallomás alapján, amely magában nem kevés bizonytalanságot rejt.

Válaszcsapás

Aligha kétséges, a horvátok úgy érezték, hogy tartoznak ezzel a válaszcsapással a magyar olajtársaságnak, hiszen a MOL vezetése is hasonló stílusban üzent Zágrábnak, mikor a legutóbbi tárgyalási fordulót követően a Budapesti Értéktőzsde honlapján még aznap, azaz 2013. november 8-án bejelentették, hogy szükség esetén hajlandóak megválni az általuk birtokolt Ina-részvényektől. A horvátok akkor szemmel láthatóan hetekig azt találgatták, hogy valós-e a MOL eladási szándéka, ráadásul teljes joggal félhettek a kinyilatkoztatott magyar állásponttól, hiszen Horvátország gazdasági nehézségeit ismerve nyilvánvaló volt, hogy Zoran Milanović kormánya képtelen lesz az Ina részvényeinek visszavásárlására.

A fenti magyar gesztust csak tetőzte, hogy a MOL következő lépése az volt, hogy a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID) fordult, mivel a horvátok a szerződéses megállapodások ellenére sem voltak hajlandóak átvenni az Ina veszteséges gázüzletágát.

A Horvátország által kezdeményezett per indításáról ezért több délszláv sajtóorgánum is várható válaszcsapásként számolt be. Mindezzel együtt persze annak is megvan a maga bája, hogy a horvátok a genfi UNCITRAL személyében épp egy olyan ENSZ által biztosított fórumot választottak, ami nem csupán az egyik legfontosabb kereskedelmi jogi taláros testület a világon, hanem egy olyan választottbírósági intézmény, amely 1966-os létrejötte egy magyar kezdeményezés eredménye.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »