A honatyák bevallották: sokszor nem tudják, mit szavaznak meg

A büntető törvénykönyv módosításai során a saját „szuperbüntetlenségüket” megszavazó honatyák a kirobbant hazai botrány és az igen negatív nemzetközi vélemények után most mentegetőznek. A Nemzeti Liberális Párt képviselői – állítólag pártelnökük, Crin Antonescu kifejezett elvárására – igyekeznek máris kihátrálni a törvényből, a szociáldemokraták azonban egyelőre még tartják magukat, bár ők sem igen titkolják, hogy végül is „kissé túlzásba” estek a „szuperimmunitással”.

A törvénnyel szembeni immunitásukat biztosítani kívánó honatyák magatartását leginkább a nemzeti liberális képviselő, Traian Dobrinescu fogalmazta meg a legtalálóbban, aki szerint a parlament úgy szavazott, akár a juhnyáj (románul ugyan tehéncsordát mondott, de magyarul a juhnyáj a találóbb szó). Igaz, igyekszik a maguk számára mentséget is találni: véleménye szerint a parlament elé olyan nagy számmal kerülnek a törvények, hogy ekkora mennyiséget még szépirodalomban sem lehetne végigolvasni, hát még a törvények cikornyás nyelvén.

A módosítások szövegét ráadásul csak öt perccel a szavazat előtt vehették kézhez, így „az embernek meg kell bíznia a szakbizottsági kollégái véleményében” – fejtette ki a liberális képviselő, aki mindennek bonyolult „lelki hátteret” is adott: „Nyomasztó, amikor az ember nem tudja, miről szavaz. Árnyak jelennek meg belső énjében. Miután a történteket a sajtó felkapta, az árnyak görccsé, apró fájdalmakká alakultak. Amikor pedig ez tudatosodik az emberben, akkor mindez még fájdalmasabbá válik” – magyarázta, azt sem titkolva, hogy a parlament a kormány amolyan „mellékhelyiségévé” vált.

Tiszta lelkiismeret – tudatlanságból

Liberális kollégáját, Cristian Buicant azonban nem nyomasztották az „árnyak”. Ő tisztának érzi lelkiismeretét: mivel nem szakértője a jogi dolgoknak, a módosításokat ezért nem is olvasta el, úgy szavazott, ahogyan azt kollégái tették. Igaz, pártelnöke későbbi utasítását is komolyan vette, ezért még hozzátette: a módosítások megszavazása elhibázott volt. A honatya ugyan nem köztisztviselő, de azért mindenképpen felelnie kell a törvény előtt.

Azt már nem is tudni, hogy vajon a juhnyáj tagjának vagy pedig teljesen tudatlannak jobb-e lenni. A szociáldemokrata Vasile Bleotu szerint ugyanis a honatyák 80 százaléka – közöttük ő maga is – nem tudta, hogy mire voksolt, ezért a lelkiismerete tiszta, hiszen voltaképpen nem a büntetlenségre szavazott.

Dan Diaconescu Néppártjának képviselője, Luminiţa Adam (aki ugyan egy éve tagja a módosításokat megszavazó jogi bizottságnak) ezt meg is erősítette, leszögezve: azt hitte, hogy teljesen más törvényre voksol. Önmaga mentegetésére még azt is leszögezte, hogy nem csak ő, hanem mások is tévesen szavaztak. Ennek ellenére nem vonja vissza szavazatát, mivel – bár beismerése szerint nem is olvasta el a módosító javaslatokat – elvből nem ért egyet azzal, hogy parlamenti irodájában nem alkalmazhatna olyasvalakit, akivel korábban üzleti kapcsolatban volt. Ha viszont a módosítások újraszavazására kerülne sor, akkor mégis minden bizonnyal azok ellen voksolna – tette hozzá.

Módosítandó módosítások

Vasile Bleotu nem tagadja ugyan, hogy a parlamentben sok a felkészületlen, hozzá nem értő honatya, de nem hiszi, hogy a módosítások emiatt mentek át. Mint a sajtónak nyilatkozta, a honatyát nem lehet szavazógépnek tekinteni, időt kell adni neki a szavazásra bocsátott törvénytervezetek megismerésére.

A szociáldemokrata politikus biztos benne, hogy a módosítások – maguk is módosítást szenvednek majd, ám ugyanakkor az Európai Parlament gyakorlatára hivatkozik, amelynek megfelelően a honatya lehet akár igazgató is, anélkül, hogy a két tisztség összeegyeztethetetlen lenne. „A honatya ne legyen szuperember, de azért az sem jó, ha nem tölthet be másfajta tisztséget is” – jelentette ki.

A szociáldemokrata Cornel Cristian Resmeriţă „elvi hűség” miatt nem vonja vissza szavazatát. „A leadott szavazat – az leadott szavazat. Nem gondolhatom meg magam minden héten” – közölte, hozzátéve: „nem az igazságszolgáltatás az emberek igazi baja, a valós gondokat a megélhetés, a munkahelyek biztonsága okozza”.

Csapdába csalt honatyák?

A módosításokat szavazatukkal támogató honatyák döntését a nemzeti liberális Costel Alexe is hibásnak nevezi. A képesítését tekintve földrajzszakos honatya – aki azonban első éves jogászhallgató is – úgy véli, hogy minderre számos honatya is rájött. Véleménye szerint a honatyák a parlamenti csoportjuk döntése alapján adták le voksukat, csakhogy a parlamenti csoportokban nem vitatták meg a módosításokat, ami hiba volt.

„Véleményem szerint csapdába sétáltunk, de azt nem tudom, ki állította fel a csapdát” – jelentette ki, elutasítva azt, hogy megnevezze a gyanúja szerinti csapdaállítót. Azt viszont nem tagadta, hogy a képviselőház vezetése rossz kezekben van. Tanulságként mindebből azonban csak azt vonta, le, hogy a jövőben semmilyen olyan törvényt nem szavaz meg, amelyet nem vizsgáltak meg közösen előtte a parlamenti csoport tagjai.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »