A kárpátaljai magyar oktatás helyzetét értékelte a KMPSZ közgyűlése Beregszászon

Huszonegyedik közgyűlését tartotta szombaton Beregszászon a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ), amelynek küldöttei a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás helyzetét vitatták meg.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán szervezett fórumon Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás problémái mintha „betokozódtak” volna, hiszen a helyi magyarságnak évről évre ugyanazokkal a nehézségekkel kell szembenéznie. A gondokat annak ellenére sem sikerült megoldani, hogy az utóbbi időben Ukrajnában a magyarok számára is kedvező jogszabályokat fogadtak el, mint amilyen az új nyelvtörvény – tette hozzá, megjegyezve, hogy az említett jogszabály gyakorlati megvalósítása továbbra is várat magára. Ennek következtében a magyar iskolák továbbra sem vezethetik magyar nyelven a dokumentációjukat, végzőseik nem kaphatnak kétnyelvű bizonyítványokat – emlékeztetett.

A megoldatlan problémák között említette, hogy nem tehetnek emelt szintű érettségit az oktatási nyelvből a magyar tannyelvű iskolákban érettségizők, hanem ukrán nyelvből és irodalomból kell ugyanolyan szintű vizsgát tenniük, mint az ukrán iskolák végzőseinek. Továbbra is megoldatlan Kárpátalján a magyar iskolák teljes körű tankönyvellátása, hiszen már az elemi iskolai osztályokban hiányzik a tankönyvcímek mintegy fele – mutatott rá.

A KMPSZ elnöke szerint megoldásra vár a többi között a magyarországi felsőoktatási intézményekbe felvételiző kárpátaljai magyar diákok felvételi pontszámításának kérdése, valamint az ukrán nyelv megfelelő szintű oktatásához a megfelelő feltételek biztosítása a kárpátaljai magyar iskolákban.

A közgyűlés nyilatkozatot fogadott el, amely közel harminc pontban sorolja fel a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás évek óta meglévő problémáit és tesz javaslatokat az ukrán oktatási tárcának a megoldásra.

A rendezvényen tizenhét kárpátaljai magyar középiskolás diáknak adták át a Tőkés László Alapítvány ösztöndíjait.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »