Kettős mérce alkalmazásával vádolja a nyugati médiát a kínai sajtó

Kettős mérce alkalmazásával és a terroristák iránti rokonszenvkeltéssel vádolja a kínai sajtó a nyugati médiát, főképp amerikai CNN-t az október végi Tienanmen-téri terrortámadásról szóló beszámolók miatt.

A China Daily című napilap hétfői számában arra emlékeztet, hogy az ENSZ főtitkársága 2004-ben minden olyan, a civil lakosság halálát vagy testi sérülését okozó cselekményt terrortámadásnak minősített, amely félelemkeltés céljából történik, illetve az egyes kormányok vagy nemzetközi szervezetek megfélemlítését szolgálja. Október 28-án pontosan ez történt a pekingi Tienanmen-téren, ahol egy ujgur szélsőségesek által szervezett akcióban egy terepjáró a tömegbe hajtott, öt ember halálát és legalább negyven másiknak a sérülését okozva – írja a lap.

A nyugati média ugyanakkor – folytatja a cikk – kettős mércét alkalmazva csak a nyugati országok civil lakossága ellen elkövetett ilyen támadásokat minősíti terrorcselekménynek, a Kínában történt hasonló eseteket a muzulmán világ „kétségbeesett kiáltásának” bélyegzi. Az utóbbi kifejezést – emlékeztet az újság – az amerikai CNN hírtelevízió internetes oldala használta az esettel kapcsolatban, az AFP hírügynökség pedig úgy fogalmazott, hogy az incidensről szóló beszámoló az ujgurok terroristákként való megbélyegzésének szokásos gyakorlata Kína részéről, amelynek alapjául ráadásul csupán „vékonyka bizonyíték” szolgál.

A terrorizmus a világ minden pontján élők ellensége, országra és földrajzi régióra való tekintet nélkül – írja a China Daily. Egyes emberek szűklátókörűsége és kettős mércéje rossz üzenetként szolgál a terroristák és szélsőségesek számára – zárul a cikk.

A Global Times (GT) című napilap két írásában is elítéli a CNN híradását és „a nyugati elit” terrorcselekményeket illető kettős mércéjét. Ez Kína mellett Oroszországgal szemben is gyakorlata a Nyugatnak – vélekedik a lap. Az újság szerint a CNN-nek a saját beszámolója súlyos presztízsveszteséget okozott a kínai olvasók körében, s az Egyesült Államok általános megítélésének is ártott. A GT szerint az Egyesült Államok világhatalmi pozíciójához méltatlanul viselkedett, a lap így azt üzente Amerikának, hogy tanúsítson több önbecsülést.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »