Lajcak: akkor fogadjuk el a kettős állampolgárságot, ha európai norma rögzíti

Szlovákia csak akkor fogadja el a kettős állampolgárság intézményét, ha európai norma rögzíti – jelentette ki a romániai Nagylakon Miroslav Lajcak külügyminiszter, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint Miroslav Lajcak a nagylaki szlovák közösség ünnepségén vett részt, és újságírói kérdésre válaszolva tért ki a szlovák állampolgárság ügyére. A kérdés arra vonatkozott, hogy lehetővé teszi-e Szlovákia is az állampolgárai számára, hogy kettős állampolgársággal rendelkezzenek, amiként Románia teszi, ahol a szlovák közösség tagjai közül sokan román és szlovák állampolgársággal rendelkeznek.

A miniszterelnök-helyettes elmondta: Európában több állampolgársági modell létezik, és amíg nem születik állampolgárságra vonatkozó európai előírás, Szlovákia a számára kedvező modellt alkalmazza. „Ha lesz európai norma, azt be fogjuk tartani, ha nem, eldöntjük, hogy mi a jó nekünk” – fogalmazott Miroslav Lajcak.

A román-magyar államhatár szomszédságában fekvő, mintegy felerészben szlovákok által lakott Nagylakon a szlovák közösség letelepedése 210. évfordulóját ünnepelte kedden. Az eseményen Titus Corlatean román külügyminiszter és Gabriella Battaini-Dragoni, az Európa Tanács főtitkárhelyettese is részt vett.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »