Már decemberben kezdődhetnek a tárgyalások az EU és Szerbia között

Lehetséges, hogy már decemberben meg fogják tartani a csatlakozási tárgyalások formális kezdetének számító kormányközi konferenciát Szerbia és az Európai Unió tagállamai között, ha országunk továbbra is elkötelezetten kiáll a brüsszeli megállapodás teljesítése mellett, különösen a koszovói helyhatósági választások tekintetében – foglalt állást a Dnevnik napilap vasárnapi számának adott interjújában Jelko Kacin, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője. Úgy fogalmazott, hogy az állam tisztségviselőinek azon kéne a leginkább dolgozniuk, hogy rávegyék a koszovói szerbeket a Pristina által szervezett választásokon történő minél magasabb arányú részvételre, nem egyes választási listák támogatásában kellene gondolkodniuk a kampány alatt.

A szavazóknak kell eldönteniük, melyik listát támogatják. Úgy vélem, nincs összhangban a brüsszeli megállapodással az, ha Szerbia egy bizonyos választási lista mögé áll oda, mert ezáltal megint csak a párhuzamos struktúrák támogatásáról tesz tanúbizonyságot, még ha a korábbitól eltérő módon is – hangsúlyozta Kacin.

Beszélt az LGBT közösség büszkeségnapi felvonulásának betiltásáról meghozott döntés káros következményeiről is. Kifejtette, hogy Szerbia ezzel rontott országimázsán a nemzetközi közösségben, s hogy véleménye szerint néhány Facebookon megjelent fenyegetés még nem számít elegendő oknak arra, hogy betiltsanak egy ilyen békés megmozdulást.

Az október 24-én bemutatandó legújabb jelentésében egyébként Kacin arról értesíti majd az Európai Parlamentet, hogy megértek a feltételek a csatlakozási tárgyalások megnyitására Szerbiával, s hogy már decemberben meg lehet tartani az első ezzel kapcsolatos egyeztetést.

Magyarszo.com

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »