Sokba kerülhetnek az OTP-nek a horvátok

Már korábban is ismert volt, hogy az OTP komolyan érdeklődik a horvát postabank, a HPB iránt, melyet a horvát kormány privatizáció keretében értékesítene. A bank iránt hárman is érdeklődnek, az OTP mellett az Erste és a Splitska Banka is vizsgálta a cég könyveit, mindhármuknak van már tevékenysége az országban.

Az OTP 92-118 millió euró (29-35 milliárd Ft) közé eshet feltételektől függően, a legmagasabb árat, 130 millió eurót viszont az Erste kínálja. A HPB mérlegfőösszege 3 milliárd dollár, a saját tőkéje pedig 250 millió dollár (54 milliárd Ft). Az OTP tehát 0,65 körüli, az Erste 0,7 körüli P/BV mellett venné meg a céget, ami egyáltalán nem számít drágának a bankszektorban sem.

Az Erste beszállásával azonban egyre feljebb srófolhatják az árazást, ami kedvezőtlen az OTP szempontjából, hiszen az komolyan érdeklődik a bank iránt. Több piaci szereplő szerint az ügynek köze lehet az elmérgesedő MOL-INA vitához is, hiszen Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató és MOL igazgatósági alelnök vezette a tárgyalásokat a horvát kormánnyal. Emiatt gondoljuk, hogy akár a méltányos árnál magasabbat is hajlandó lenne kifizetni az OTP a horvát bankért, az Erste belépésével pedig árharc kezdődhet.

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »

DAX elemzés: javul az index technikai képe

A DAX (DE30) ma folytatja a pénteken megkezdett felépülését, az index ma átugrotta az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagokat, illetve tesztelni tudta a legutóbbi korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét 13.970 pontnál. Az S&P az eddigi negatívról pozitívra javította a Deutsche Bank adósminősítésének kilátását.

Read More »