„Az adatvédelemnek legalább olyan fontosnak kell lennie, mint a környezetvédelemnek”

Stuttgartot választotta helyszínül a német politikai vezetés az október 3-ai nemzeti ünnep alkalmából. A német egység napján Joachim Gauck szövetségi elnök Németországtól komolyabb nemzetközi fellépése mellett érvelt, valamint kiemelte a személyes adatok védelmének fontosságát a digitális forradalom korában.

Joachim Gauck régóta nagy szabadságharcos hírében áll. Az egykor Stasi-iratok dokumentálásával megbízott evangélikus lelkész már a tavalyi elnöki beiktatását követően úgy nyilatkozott, hogy a németek igen sok szabadságról mondanak le az életük kényelme és biztonságuk garantálásért cserébe. Gauck a csütörtöki ünnepi beszéde alkalmával a személyes adatok védelmét jelölte meg, mint a jövő egyik központi témáját.

„Az emberek soha nem voltak ennyi információ birtokában, mint ma, soha nem tudtunk ilyen gyorsan azonos elveket vallóakat találni, és technikailag ma már jóval egyszerűbb felkeléseket szervezni az autoriter rezsimek ellen. Néha arra gondolok: bárcsak így össze lettünk volna kötve hajdanán Közép-és Kelet-Európában!”- mondta el Joachim Gauck. A szövetségi elnök ugyanakkor figyelmeztetett a „nagy összeköttetés” hátoldalaira is. „Ma már az emberek önként és meggondolatlanul minden egyes kattintással személyes adatokat adnak át, a fiatalok pedig az egész szociális életüket elénk tárják a közösségi oldalakon keresztül.”

A digitális forradalom mellett tehát szükséges lenne megőrizni a személyes szféra szabadságát- véli Gauck. „Az adatvédelemnek legalább olyan fontosnak kell lennie, mint a környezetvédelemnek.”

A szövetségi elnök a jövőbeli német külpolitikától azt kérte, hogy vegye komolyabban a Németország által betöltött szerepet világpolitikában. „Az országunk nem egy sziget. Nem szabad abban az illúzióban ringatunk magunkat, hogy ki tudjuk vonni magunkat a világ politikai, gazdasági, katonai és környezetvédelmi konfliktusaiból.” Németországnak aktívabban kell fellépnie, ha komolyan gondolja a BT állandó helyéről szólt elképzeléseit, viszont fontos megtalálni az egyensúlyt. „Nem szeretném elképzelni, hogy Németország olyan nagyra nőne, hogy gyámkodjon a többiek felett. Viszont azt sem szeretném, ha Németország olyan kicsinek képzelné el a saját szerepét, hogy mellőzné a kockázatok és a szolidaritás vállalását”- így a szövetségi elnök.

Joachim Gauck csütörtökön egyértelmű üzenetet küldött a németeknek, kiváltképp a német vezetőségnek az euróválsághoz való viszonyulása, vagy éppen a német csapatok külföldi missziókban való részvétele kapcsán.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »