Újabb konfliktus a kolumbiai kormány és a gerillák között

A FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) közleményt adott ki vasárnap, melyben ragaszkodnak ahhoz, hogy az általuk felkért Jesse Jackson amerikai emberi jogi aktivista közvetítsen Kevin Scott Sutay volt tengerészgyalogos kiszabadításában.

Jesse Jackson a múlt héten állapodott meg a gerillákkal, hogy közvetíteni fog az ügyben – írja a The New York Times. A kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos erre reagálva a twitteren közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy csak a Vöröskereszt működhet közre a túsz szabadon bocsátásában, és nem fogják engedni, hogy a gerillák médiafelhajtást csináljanak. A FARC vasárnap közleményt adott ki, amelyben ragaszkodnak Jackson tiszteletes közreműködéséhez a túsz hazajuttatásában, továbbá arra kérték Santos elnököt, hogy a Vöröskereszttel közösen dolgozzák ki a biztonsági intézkedéseket, melyek a kiszabadításhoz szükségesek – olvasható az El Espectador cikkében. A kolumbiai Vöröskereszt szóvivője közölte, hogy a szervezet kész részt venni a műveletben, ha a felek megegyeznek annak részleteiről.

Jackson egy kolumbiai látogatása során intézett üzenetet a gerilláknak néhány hete, hogy engedjék szabadon az amerikai túszukat. A mostani felkérés után hamarosan Kolumbiába utazik, amire Santos tiltakozása ellenére is sort kíván keríteni. Azt szeretné, hogy a kolumbiai kormány jelentsen be tűzszünetet, hogy Kevin Scottot biztonságban ki lehessen szabadítani.

Az amerikai veterán katonát június óta tartják fogva Kolumbiában. A lázadók közölték, hogy szabadon akarják engedni a túszt. Az elnöki honlapon olvasható szombati közleményben Santos arra kérte a FARC-ot, hogy minél hamarabb és feltételek nélkül engedjék szabadon a foglyot. Szerinte a szervezet megszegte korábbi ígéretét, miszerint nem ejt több túszt.

A kolumbiai kormány és a gerillaszervezet közötti jelenlegi béketárgyalások közel egy éve tartanak. A következő forduló október 3-án kezdődik Havannában. Azonban továbbra is vannak ellentétek a felek között. Vita forrása például a békemegállapodásról tartandó népszavazás, illetve a FARC büntetőjogi felelősségének kérdése. Jelenleg pedig az amerikai túsz ügye is beárnyékolja a békefolyamatot.

Metzger Dóra

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »