Az ENSZ előtt védte a szír kormányt a külügyminiszter

Az ENSZ Közgyűlésben tartott beszédet Walid al-Muallem szír külügyminiszter, aki szerint Szíriában nem polgárháború dúl, hanem egy terrorizmus elleni háború. A miniszter azzal vádolja az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy vegyi fegyverekkel támogatják a terroristákat, akik a szír népet írtják. A nyugati országok szerint az Asszad-rezsim vetette be a vegyi fegyvereket, Oroszország viszont bizonyítékokkal rendelkezik ennek ellenkezőjéről.

Hétfőn az ENSZ Közgyűlés előtt tartott beszédében Walid al-Muallem szíriai külügyminiszter azzal vádolt meg idegen hatalmakat, hogy vegyi fegyverekkel látták el az ellenzéket, amelyeket a felkelők többek között egy több száz halálos áldozattal járó augusztusi támadás során használtak fel. 

A külügyminiszter külön kiemelte, hogy a szír kormány segítette azt az ENSZ által vezetett vizsgálatot, amely az augusztus 21-én, Damaszkusz közelében elkövetett támadás hátterét volt hivatott feltárni, ugyanakkor azt amerikai, brit és francia nyomás miatt nem vizsgálták, hogy az USA és szövetségesei oldaláról ki vonható felelősségre a támadásért. Al-Muallem szerint Szíria komolyan gondolta, amikor csatlakozott a vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezményhez, és elhivatottan küzd bevetésük ellen. Hozzátette, hogy azok, akik ilyen fegyverekkel látják el a terroristákat, nem tesznek eleget jogi kötelezettségeiknek. 

A külügyminiszter kijelentette, hogy a Szíriában nem polgárháború, hanem terrorizmus elleni háború folyik, amelyet a szír kormány alkotmányos jogából fakadóan vív nyolcvanhárom országgal, akik Szíriában a szír népet gyilkolják a dzsihád jelszava alatt. A terrorista csoportok egy része az al-Kaidához tartozik, és kegyetlen eszközökkel sértik meg az emberi jogokat. Azokat a szíreket pedig, akik nem hajolnak meg előttük és szélsőséges ideológiájuk előtt, hanem egy szekuláris és modern államot akarnak, megcsonkítják és meggyilkolják. Ezek a terroristák nem törődnek sem értékekkel, sem igazsággal, sem egyenlőséggel, és figyelmen kívül hagyják a jogot és a törvényeket is.

Al-Muallem szerint a televízióban olyan felvételeket is mutattak, amelyeken al-Kaidához köthető terroristák emberi szíveket esznek, ezeket a képeket azonban teljesen figyelmen kívül hagyták. Arra is volt példa, hogy egy még élő ember végtagjait levágták és erőfitogtatás gyanánt elküldték a családjának.

A külügyminiszter arra hívta fel a nemzetközi közösség figyelmét, hogy azonnali intézkedéseket kell tenniük, hogy megakadályozzák, hogy a terroristák szövetségesei pénzügyi és fegyveres segítséget nyújtsanak számukra, továbbra is képezzék őket, illetve menedéket biztosítsanak nekik. 

Al-Muallem azt is kiemelte, hogy mennyire erkölcstelennek és embertelennek tartják azokat a szankciókat, amelyeket az USA és az Európai Unió Szíria ellen vetett be, hiszen amellett, hogy ezek az intézkedések a nemzetközi jog és a szabad kereskedelem alapelveibe ütköznek, a menekült és a még Szíriában tartózkodó szírek millióinak helyzetét is ellehetetlenítették. A külügyminiszter megemlítette még a Venezuela, Belorusz, Irán, Kuba és Észak-Korea ellen alkalmazott egyoldalú intézkedéseket, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy azonnal vessen véget jogellenes tevékenységeinek. 

A külügyminiszter szerint a szír kormány már többször bejelentette, hogy politikai úton szeretné megoldani a jelenlegi krízist, és most elérkezett a megfelelő idő arra, hogy mindenki, aki így vélekedik, abbahagyja ellenséges politikáját Szíriával szemben és Genf felé vegye az irányt, hogy békésen, előfeltételek nélkül keressenek megoldást a válságra. Asszad elnök és a szír kormány készen állnak arra, hogy részt vegyenek egy Genf-2 nevű ENSZ által támogatott békekonferencián, amelyen Oroszországot, az Egyesült Államokat és egyéb regionális hatalmakat is szívesen látnának. A Szíriai Nemzeti Koalíció (Syrian National Coalition, SNC) elnöke, Ahmad Jarba levélben fejezte ki együttműködési hajlandóságát az ENSZ felé, ugyanakkor kikötötte, hogy az átmeneti kormányban nem kaphat helyet Asszad.

Egy nappal korábban azonban al-Muallem azt nyilatkozta a libanoni székhelyű al-Mayadin csatornának, hogy a damaszkuszi tisztviselők nem hajlandóak egy asztalhoz ülni az SNC-vel. A csoport szerintük egyáltalán nem elfogadott Szíriában, és népszerűségét még jobban elvesztette akkor, amikor katonai beavatkozásra szólította fel az Egyesült Államokat.

A külügyminiszter szerint a szabad és tisztességes választások az egyetlen módja annak, hogy a szír nép kinyilváníthassa akaratát. Felkérte a menekülteket, hogy térjenek vissza otthonaikba, hiszen biztonságukat a kormány képes biztosítani. Hozzátette, hogy készek minden erőfeszítést megtenni annak érdekében, hogy a nemzetközi szervezetektől kapott segélyeket minden szíriai állampolgárhoz eljuttassák, függetlenül attól, hogy épp hol tartózkodnak. 

Mindeközben a vegyi fegyverek használatát vizsgáló ENSZ munkacsoport elhagyta Szíriát, és várhatóan jövő hónapban adja ki jelentését a vegyi fegyverek állítólagos használatáról. Egy másik csoport, amely az augusztus 21-én történt támadás kivizsgálásáért felelős, megerősítette, hogy egy szarin nevű ideggázt vetettek be a harcok során, amely több száz ember életét követelte. A nyugati hatalmak szerint a jelentés vajmi kétséget hagyott arra vonatkozóan, hogy Asszad emberei felelősek a gáz bevetéséért, Oroszország azonban ezt megcáfolta. „Olyan bizonyítékokat mutattunk be, amelyek arra engednek következtetni, hogy az ellenzék vetette be a vegyi fegyvereket. Komoly a gyanú arra vonatkozóan, hogy ezek a kísérletek folytatódni fognak”, nyilatkozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Kommersantnak. 

Lorencsics Emese

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »