A horvát bíróság letartóztatási parancsot adott ki Hernádi ellen

A horvát bíróság letartóztatási parancsot adott ki a MOL elnöke, Hernádi Zsolt ellen-számolt be a Reuters hírügynökség. Minderre azután kerülhetett sor, hogy a magyar olajtársaság vezetője nem jelent meg a bíróságon egy vesztegetési ügy kapcsán.

A hatóságok szerint a MOL a horvát INA társaság felett kívánt döntő befolyást gyakorolni anélkül, hogy a részvények többségét megvásárolta volna.  A vád szerint a magyar olajtársaság 2008-ban megvesztegette a korábbi horvát miniszterelnököt, Ivo Sanadert is. Az egykori elnök bár tagadta az ellene felhozottakat, a bíróság mégis bűnösnek találta az ügyben.

Magyarországon is folytattak vizsgálatot az eset kapcsán, de sem a magyar vállalatról, sem a vezetőiről nem derült ki, hogy közük lett volna a vesztegetésekhez. A magyar hatóságok eddig két alaklommal is visszautasították Hernádi kérdőre vonására irányuló horvát kéréseket. A nemleges válaszok azonban arra kényszeríthetik a horvát illetékeseket, hogy európai elfogatóparancsot adjanak ki Hernádi ellen.

Pákozdi Anita

Friss hírek