A cseh pártok szorosabb uniós együttműködést, de nem föderációt akarnak

Szeretné tovább mélyíteni az együttműködést az Európai Unión belül azon cseh politikai pártok többsége, amelyek esélyesek az új képviselőházba való bejutásra. Az EU föderalizációját azonban többségük elutasítja – derül ki a pártok választási programjaiból.

Csehországban október 25-26-án tartanak előre hozott választást, mert a Petr Necas vezette jobbközép kormány júniusban korrupciógyanús ügyek miatt megbukott.

„A Cseh Köztársaság nemzeti érdeke az európai integráció sikeres folytatása” – olvasható a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) választási programjában. A CSSD, amely helyi megfigyelők szerint a választás legnagyobb esélyese, azt szeretné, ha Csehország az EU és a NATO „aktív és felelős tagja” lenne. Az emberi jogok terén a párt a szociális és a gazdasági jogokra kívánja helyezni a hangsúlyt. Kulcsfontosságúnak tartja a szomszédsági kapcsolatokat, valamint az ENSZ szerepét is.

Ezen a téren a CSSD elképzelése egybeesik a kommunistákéval, akik a választások után várhatóan támogatni fogják az esetleges kisebbségi szociáldemokrata kabinetet. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) szintén kulcsfontosságúnak tartja az ENSZ szerepének a megerősítését, s egy összeurópai biztonsági rendszer létrehozását. A KSCM támogatja az európai integrációt, de szükségesnek tartaná az európai bürokrácia leépítését és a demokráciadeficit megszüntetését. A NATO-val szemben a párt továbbra is kritikus.

A jobboldali TOP 09 szükségesnek tartja a cseh pozíciók megerősítését az EU keretén belül, a nemzeti érdekek erőteljesebb megjelenítését, s az euroatlanti kapcsolatok fejlesztését. A jó szomszédsági kapcsolatok mellett a párt kiemelt figyelmet fordítana az Oroszországgal való kapcsolatok fejlesztésére.

A Polgári Demokratikus Párt (ODS), amely a felmérések szerint nagyon meggyengült az utóbbi időben, óvatosan szól az EU-ról, s inkább az euroatlanti együttműködés fejlesztését hangsúlyozza. Programjában azonban leszögezi, hogy az EU föderalizációját a párt „határozottan elutasítja”.

A Milos Zeman államfőhöz közel álló Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ) viszont „őszinte euroföderalistának” minősíti magát, s azt szeretné, ha ebben Csehország fontos szerepet játszana. „Érdekeinket hatékonyan a visegrádi négyek közös fellépésével tudjuk képviselni” – áll a párt programjában.

AZ EU és a V4-ek együttműködésének megerősítését az ANO mozgalom is szorgalmazza. Az Andrej Babis milliárdos által alapított mozgalom a felmérések szerint esélyes a parlamentbe való bejutásra.

MTI

Friss hírek