Újabb bizonyíték van arra, hogy az ellenzék vegyi fegyverhez jutott

A szíriai titkosszolgálatok által lehallgatott telefonbeszélgetések bizonyíthatják, hogy a Bassár el-Aszad ellen harcoló ellenzékiek vegyi fegyverekhez jutottak – közölte pénteken a Kommerszant című orosz napilap egy birtokába jutott felvétel alapján.

A tekintélyes politikai-gazdasági kiadvány egy meg nem nevezett genfi diplomáciai forrásból kapta meg egy telefonbeszélgetés leiratát.

Miközben az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szíriai válság rendezésével kapcsolatos határozatról akarnak szavazni, a damaszkuszi hatalom arról próbálja meggyőzni a világ közvéleményét, hogy a vegyi fegyveres támadás mögött a szíriai ellenzék áll – írta az újság.

Az augusztus 13-án rögzített telefonbeszélgetés során állítólag két ellenzéki katonai parancsnok tárgyalt egymással. A név nélkül említett hívó fél egy, a harcok helyszínen tartózkodó, Abu Abdónak nevezett férfinak 30 darab 82 milliméteres aknavető gránátot kínált megvételre. A kérdésre, hogy saját készítésűek-e vagy orosz gyártmányúak, az eladó megerősítette:”eredeti oroszok, bedobozolva”. Darabját 310 dollárért kínálta.

Abu Abdo tudni akarta, hogy biztosan el tudja-e juttatni hozzá az „árut”, és hozzátette, hogy „nemrég gáztöltetű lövedékeket ajánlottak nekünk, de (azóta) már eladták”. Abu Abdo nem nevezte meg a mérges gázt, csak annyit mondott, hogy „ugyanolyanra van szükségünk”.

A Kommerszantnak a telefonbeszélgetés leiratát eljuttató forrás nem tudta megmondani, hogy a fegyverüzlet végül létrejött-e. Az orosz lap munkatársai felhívták az Abu Abdo telefonszámaként megadott számot, és egy szíriai-libanoni arab dialektussal beszélő személy ígéretet tett arra, hogy e-mailen tájékoztatást ad. A levél azóta sem érkezett meg a szerkesztőségbe. A német és a francia sajtóban emlegetnek egy libanoni származású Abu Abdót, aki a szíriai ellenzék soraiban harcol, mások libanoni fegyverneppernek nevezik.

MTI

Friss hírek