Merkel a véghajrában: teljes tűzerő az euróellenesek ellen

Ezen állhat vagy bukhat Angela Merkel elképzelése a következő négy évre vonatkozólag: ha az eurókritikus Alternatíva Németországnak (AfD) eléri az 5 százalékot, úgy valószínűleg borulhat a fekete-sárga polgári koalíció. A kancellárasszony ezért szombati berlini fellépésében elhatárolódott az AfD-től, és kiállt Európa és a közös valuta mellett.

A kampányfináléban Merkel nem a szociáldemokraták, vagy a Zöldek ellen hangolta az egybegyűlteket, hanem egy kis, jelenleg 4-5 százalékon álló párt ellen. Noha a kancellárasszony egyszer sem nevezte nevén az Alternatíva Németországot – nem csinál ingyen reklámot az ellenfélnek –, mindenkinek teljesen világos volt, hogy a CDU az eurókritikusok ellen foglal állást. Merkel szombati berlini fellépésében ismét hitet tett Európa mellett: „az euró stabilizálása nemcsak Európa számára egy jó dolog, hanem ez Németország elementáris érdeke is.”

Miért is olyan fontos a CDU számára, hogy az Alternatíva Németországnak ne jusson be a Bundestagba? Elvonatkoztatva attól a ténytől, hogy az elkövetkezendő négy évben igencsak megnehezítené az eurókritikus párt a kereszténydemokraták életét, a vasárnapi választások kimenetele szempontjából minden előzetes számítást boríthat az AfD.

A német választási rendszer alapvetően a győztesnek kedvez, tehát a mandátumok felosztásánál cél, hogy a győztes kormányzóképes többséghez jusson. Ez rendszer a parlamenti küszöböt el nem érő pártokra leadott voksok újraelosztásával biztosítható. Jelenleg az összszavazatok tekintetében nagyjából 10 százalékon állnak azok a pártok, amelyek valószínűleg nem érik el az 5 százalékot. Ebből a 10 százalékból az Alternatíva Németországnak egymaga 4,5 százalékot tesz ki, tehát egy hajszál választja el attól, hogy bejusson a Bundestagba. Amennyiben az AfD bejut a parlamentbe, úgy a CDU/CSU-FDP 45-46 százaléka már nem lesz elég ahhoz, hogy abszolút többséget érjen el a parlamentben. Tehát Merkel igazi győzelme (hogy a liberálisokkal maradjon kormányon) nagyban függ attól, hogy miként szerepel a kis eurókritikus párt.

Angela Merkel szombati fellépésében ezért nagy hangsúlyt fektetett a bizonytalanok megnyerésére. „Személyesen kérem a német embereket, hogy egy erős mandátummal támogassanak, hogy további négy évig tudjam szolgálni Németországot.” A kancellárasszony elzárkózott az SPD-vel és a Zöldekkel való koalíciókötéstől, így mindent egy lapra tett fel: a következő négy évben a liberális FDP-vel szeretne együtt dolgozni.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »