Az ENSZ-főtitkár a nemzetközi konszenzusra való törekvést látja Obama döntésében

Ban Ki Mun szerint az amerikai elnöknek az a döntése, hogy kongresszusi jóváhagyást kér a Szíria elleni katonai fellépéshez, része annak a törekvésnek, hogy széleskörű nemzetközi egyetértés jöjjön létre a vegyi fegyverek bevetésére adandó válaszhoz – jelentette ki vasárnap az ENSZ főtitkárának szóvivője.

Martin Nesirky szóvivő hangoztatta, a világszervezet semmilyen körülmények között sem fogadja el hogy a vegyi fegyverek bevetését, és „az emberiesség elleni szörnyű bűn elkövetőit” felelősségre kell vonni.

Az ENSZ főtitkára a nap folyamán beszélt Ake Sellströmmel, a világszervezet vegyifegyver-ellenőrei Szíriában járt csoportjának vezetőjével. Ban arra kérte a Hágában tartózkodó professzort, hogy „tekintettel az augusztus 21-i incidens borzalmas nagyságára” gyorsítsa fel a helyszínen összegyűjtött minták és adatok elemzését, és a lehető leggyorsabban tájékoztassa az eredményekről, de mindezt tegye úgy, hogy közben szem előtt tartja a tudományos pontosság szabályait.

Ban még pénteken úgy nyilatkozott, hogy a szakértői csoportnak akár két hetébe is beletelhet a végleges jelentés elkészítése. Az ellenőrök mandátuma csak annak a megállapítására szól, hogy történt-e vegyi támadás, nem pedig arra, hogy annak a felelősét is kiderítsék.

Nesirky vasárnap kijelentette, hogy az augusztus 21-i incidens helyszínén vett minták kielemzése akár három hétig is eltarthat. A jelentés elkészítése után a világszervezet szakértői vissza fognak térni Szíriába.

Az ENSZ főtitkára előreláthatóan kedden tájékoztatja majd a Biztonsági Tanácsot a szíriai helyzetről. Oroszország és Kína eddig három alkalommal vétózta meg, hogy a BT határozatban ítélje el Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát, és szankciókat léptessen életbe ellene.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »