Kerry: a vegyi fegyverek szíriai bevetése tagadhatatlan és megbocsáthatatlan

A vegyi fegyverek szíriai bevetése tagadhatatlan és megbocsáthatatlan – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn Washingtonban.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint Szíriában a vegyi eszközök nagyszabású és válogatás nélküli bevetése történt, amit „erkölcsi szemérmetlenségnek” minősített, és sürgette az elkövetők felelősségre vonását. „Olyan fegyverek nagyszabású és válogatás nélküli alkalmazásáról van szó, amelyekről a civilizált világ már régóta úgy döntött, hogy soha többé nem szabad alkalmazni őket, és ezt a meggyőződést olyan országok is osztják, amelyek ezen kívül kevésben értenek egyet” – mondta.

Kerry hangsúlyozta, hogy minden országnak ki kell állnia a nemzetközi jog által tiltott vegyi fegyverek bevetése miatti felelősségre vonás mellett. Emlékeztetett arra, hogy Barack Obama elnök prioritásként tekint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására és hogy figyelmeztette az Aszad-rezsimet: következmények nélkül nem lehet megsérteni a nemzetközi normákat.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy miközben az elkövetkező napokban folytatódik majd a pótlólagos bizonyítékok gyűjtése és értékelése, az eddigi információk arra utalnak, hogy „Szíriában vegyi fegyvereket alkalmaztak”. Mint mondta, „tudjuk, hogy ezen vegyi fegyverek felett a felügyeletet a szíriai rezsim gyakorolja” és Damaszkusz rendelkezik az ilyen támadások végrehajtásához szükséges rakétákkal is.

Kerry a legutóbbi vegyi támadás eltussolásának kísérletével és a bizonyítékok módszeres megsemmisítésével vádolta meg Damaszkuszt, amely – miközben öt napon át feltartóztatta az ENSZ ellenőreit – folyamatosan ágyúzta az incidens helyszínét. Az amerikai külügyminiszter szerint a szíriai rezsim túl későn adta meg a munkához való engedélyt a világszervezet szakérőinek. Kerry szerint az ellenőrök elleni támadás tovább rontott a szíriai rendszer szavahihetőségén.

MTI

Friss hírek