Akár el is bukhat a kisebbségi bizottságban a „javított” jelentés

„Szlovákia jóval nagyobb arányban gondoskodik a kisebbségi magyar nyelv védelméről, mint Magyarország a szlovák nyelv védelméről” – olvasható a kisebbségek szlovákiai helyzetéről és jogállásáról szóló jelentésben, amelyet szeptemberben kellene, hogy elfogadjon a kormány.

A jelentés szövegét A. Nagy László júniusban lemondott kisebbségi kormánybiztos hivatala készítette, a kormányhivatal viszont ennek egy átdolgozott változatát utalta tárcaközi egyeztetésbe.

Az általunk megszólított szakértőknek nem tetszik sem a jelentés, sem a mód, ahogyan a kormány illetékesei a jelentés ügyét kezelik. „Egyértelmű, hogy a szlovák kormány megpróbálja a kisebbségek felől érkező kritikákat és észrevételeket minimalizálni” – állítja Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője.

Nem biztos, hogy a kormányhivatalnak sikerül a kormányba juttatni a szlovákiai kisebbségek 2012-es helyzetéről és jogállásáról szóló jelentést. A kabinet tanácsadó szerveként működő kisebbségi bizottságnak ugyanis vétójoga van.

A kormányhivatal vezetése az elmúlt hónapok során átdolgoztatta azt a jelentést, amelyet még A. Nagy László hivatala készített. A „javított kiadás” valamivel több, mint egy hete került tárcaközi egyeztetésre, a kabinetnek pedig szeptemberben el kellene fogadnia. Hátra van még viszont egy lépcsőfok: az anyagot meg kell, hogy tárgyalja, és jóvá kell hagynia a kisebbségi bizottságnak – ezt a kormánybiztos statútuma írja elő. A bizottság tagjainak nincs tudomásuk arról, hogy valaki összehívta volna a testületet. Pék László lapunknak elmondta, néhány hete a kormányhivatalból megkeresték őt azzal, hogy javasoljon időpontot, de az általa javasolt három terminusból egyik sem valósult meg, a legutóbbi múlt péntekre szólt volna. „Tervezik, de nem sietnek vele” – jegyezte meg a pedagógusszövetség elnöke.

Nem szerencsés, hogy a kormány a jelentéssel olyan időszakban foglalkozik, amikor a kisebbségi kormánybiztos posztja betöltetlen, véli Petőcz Kálmán. A Szlovákiai Helsinki Bizottság elnöke emlékeztet, hogy az idő nagyon kevés, tárcaközi egyeztetés augusztus 28-án véget ér. „Nem tudom, mikor akarja a kormány még a bizottsággal is megtárgyaltatni” – jegyezte meg a kormányhivatal emberi jogi főosztályának volt vezetője. Szerettük volna megtudni, mikor szándékozik a kormánybiztos hivatala összehívni a bizottságot, Beatrice Szabóová válaszából viszont ez nem derül ki. „A kisebbségi kormánybiztos hivatala a vonatkozó jogszabályok értelmében fog eljárni” – közölte válaszában Robert Fico kormányfő szóvivője.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, A. Nagy László javaslatait és bíráló megállapításait a jelentés mostani változata már nem tartalmazza. A bizottság öt magyar tagja már korábban értesült arról, hogy a jelentést túlzottan kritikus hangvétele miatt átdolgozásra küldték vissza, állítja Pék László. „Ha a bennünket érintő részek nem fognak tetszeni, nem szavazzuk meg” – szögezte le Pék.

Nem helyes, ahogyan a kormány illetékesei a jelentés ügyét kezelik, figyelmeztet Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője. Szerinte mindenképpen pozitívum, hogy A. Nagy László júniusban lemondott kormánybiztos idején a jelentés eredeti változata elkészülhetett. „Elég nagy baj, hogy a kormányban ilyen érzékenyen vették, hogy valaki nevén nevezi a dolgokat” – tette hozzá Tokár.

Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »