London: az ENSZ BT támogatása nélkül is lehet válaszolni Szíriának

A brit külügyminiszter szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyöntetű támogatása nélkül is lehetséges választ adni a szíriai vegyifegyver-támadásra. Francia kollégája úgy látja, ez „problémás” lenne, de semmiképp nem szabad szó nélkül elmenni a történtek mellett.

„Lehet-e a választ adni vegyi fegyverek alkalmazására úgy is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában nincs teljes egység? Én úgy érvelnék, hogy igen, különben lehetetlen lenne reagálni az ilyen gaztettekre, az ilyen bűncselekményekre, és nem hiszem, hogy az egy elfogadható helyzet” – mondta hétfőn William Hague brit külügyminiszter a BBC rádiójának nyilatkozva.

Hague felhívta a figyelmet arra, hogy a BT eddig sem volt egységes a szíriai válság megítélésében, felelősséget nem vállalt, pedig így nagyobb esély lett volna arra, hogy már rég pont kerüljön a szíriai viszályra. „Bármit teszünk, az összhangban lesz a nemzetközi joggal, illetve a nemzetbiztonsági tanácsnak és a kormánynak tett jogi megfontolások alapján fog történni” – mondta Hague.

Laurent Fabius francia külügyminiszter az Europa 1 nevű rádiónak hétfőn nyilatkozva arról beszélt, hogy „arányos válasz” várható a szíriai vegyifegyver-támadásra, s ezt a témát a következő napokban vitatják meg a partnerországokkal. Fabius szerint egyértelmű, hogy az ideggáztámadást a szíriai kormányerők hajtották végre. „Vegyifegyver-támadást történt, s ezért az Aszad-rezsim felelős, így válasznak kell következnie” – mondta Fabius.

Hozzátette: még nincs döntés a szíriai katonai beavatkozásról, és a BT egyetértése nélkül ez problematikus lenne. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a BT-ben Oroszország és Kína akadályozza a katonai fellépést Szíriával szemben, és valószínűleg a jövőben is ezt fogják tenni.

Bizonyos körülmények között Fabius szerint a BT megkerülhető, de körültekintőnek kell lenni, mert a nemzetközi jog ettől még létezik. Hozzátette, hogy jelen pillanatban minden lehetőség nyitva áll a gáztámadásokra adandó választ illetően, számára csak egy dolog, a semmittevés az elképzelhetetlen.

Laurent Fabius hangsúlyozta, hogy a gáztámadás helyszínére induló ENSZ-ellenőrök munkája nagyon korlátozott körülmények között zajlik majd. Gondot jelent, hogy túl későn, öt nappal a történtek után kezdik meg a vizsgálatokat, és ebben az időszakban légicsapások érték a környéket, számos, ideggáztámadásra utaló jel eltűnhetett. Fabius hangsúlyozta, hogy az ENSZ-ellenőrök feladata nem annak a megállapítására vonatkozik, hogy ki követte el a gáztámadást, hanem arra, hogy megtörtént-e.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »