Nigéria – Kétségek a Boko Haram vezetőjének halálhíre körül

Hétfőn jelentették be Abubakar Shekau, a Boko Haram elsőszámú emberének a halálát. A katonaságnak azonban csekély bizonyíték áll rendelkezésre, hogy igazolhassa hitelességét, így igen vegyes a lakosság álláspontja a hírrel kapcsolatban. Az esetet az Egyesült Államok is vizsgálja, a nigériai szövetségi kormány viszont bízik a katonaságban.

Az Egyesült Államok vizsgálatot indított Abubakar Shekau, a Boko Haram vezetőjének állítólagos halálhírének tisztázása miatt. „Shekau valószínűleg július 25. és augusztus 3. között az életét vesztette, miután még június 30-án súlyosan megsérült egy, az egyesített katonai erők és a terrorszervezet közötti összecsapásban Kamerunban.” – állt a katonaság által korábban kiadott nyilatkozatban. A bejelentést azonban általános hitetlenkedés fogadta, ugyanis egy másolt jelentésen kívül nincs más bizonyíték arra, hogy valóban életét vesztette a terrorszervezet vezetője. A szövetségi kormány a bejelentést övező cinizmus hatására arra kérte a nigériai polgárokat, hogy tegyék félre kétségeiket és bízzanak a katonaság hitelességében.

Reakciók Shekau halálhírével kapcsolatban

„Láttuk a jelentéseket. Egyelőre dolgozunk a tények helyes megállapításán.” – mondta Marie Harf, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának helyettes szóvívője Shekau halálhírével kapcsolatban. „Ha tényleg meghalt, az hatalmas veszteséget jelent a Boko Haram számára, ugyanis a szervezet egy központi és meghatározó személye volt, így komolyan visszavetheti annak tevékenységét. Azonban, mint az sokan tudják, 2009-ben is az ő halálát jelentették.” -tette hozzá Harf, kiemelve, hogy nem ez az első alkalom, hogy a Boko Haram vezetőjének téves halálhírét keltették. Az Egyesült Államok Shekaut a világ legveszélyesebb terroristái között tartja számon, melyet egyértelműen jelez, hogy a Boko Haram vezetőjének fejére hét millió dolláros vérdíjat tűztek ki idén júniusban.

A szövetségi kormány részéről nem tettek nyilatkozatot a halálhír hitelességével kapcsolatban,  mondván ez a hadsereg feladata, ugyanis ők állnak harcban a terrorszervezettel. Labaran Maku, Nigéria tájékoztatási minisztere azonban hosszabban beszélt a hadsereg jelenlegi szerepéről Nigériában. „Meg kell hagyni a hadseregnek, hogy ők mondhassák el a történetet.” – fogalmazott a miniszter. Emellett hozzátette, hogy a közelmúlt katonai tevékenységeit inkább ünnepelni kellene, mint fanyalogni miatta. „A hadsereg tájékoztatása alapján folyamatosan üldözték őt, így Shekaunak állandóan menekülnie kellett. Az egyik ilyen hadműveletben kaphatott halálos sérülést. Ez számunkra is önbizalmat adhatna, ugyanis ez azt jelenti, hogy közel járnak, vagy már sikeresen eltávolítottak egy több ezer nigériai halálért felelős személyt. Szerintem tovább kellene imádkoznunk a hadsereg sikereiért, illetve a médiának is támogatnia kellene a katonaságot. Jelenleg ez a legfontosabb kérdés Nigériában, ugyanis ameddig nincs béke az ország északi területein, Nigériában sem lehet béke.” L. Maku emellett kiemelte, hogy miután az elnök szükségállapotot vezetett be három hónappal ezelőtt, szándékosan nem tettek politikai nyilatkozatokat a történtekkel kapcsolatban, mert jobbnak látták, ha ezt a hadseregre bízzák.

A jelenleg három hónapja fennálló szükségállapottal kapcsolatban a miniszter arról is beszélt, hogy a katonai lépéseket egy hosszabb folyamatként kell elképzelni, ugyanis a fennálló probléma sokkal mélyebb annál, mint hogy azt egy nap alatt meg lehetne oldani. Itt példaként említette az iraki és pakisztáni helyzetet, ahol továbbra is sorozatos konfliktusokkal kell számolnia a kihelyezett katonai egységeknek. A miniszter véleménye alapján a hadsereg fokozatosan, egyesével foglalja vissza a területeket és szorítja vissza a terroristákat, ezzel teremtve magabiztosságot és stabilitást a térségben és Nigériában. Ezért a nigériai polgároknak is büszkének kell lennie a katonaság eddigi eredményeire, valamint Maku biztos benne, hogy a későbbiekben a növekvő hatékonyság, illetve egy új részleg létrehozásának következtében egyre nagyobb sikerekkel párosulhatnak az egyes akciók. A miniszter végül kitért az ország nemzetközi megítélésére, ugyanis szerinte kiemelten fontos, hogy a nigériai egyesített katonai egységekről rendkívül pozitív kép alakult ki külföldön, valamint a Boko Haram rémtetteit egységesen elítélik (a Nemzetközi Büntetőbíróság jelenleg eljárást folytat a terrorszervezettel szemben).

Tóth Dániel

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »