A BT „tisztázást” és nem ENSZ-vizsgálatot kíván a vegyifegyver-támadással kapcsolatban

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdai rendkívüli ülésén szükségesnek nevezte a Damaszkusz közelében elkövetett állítólagos vegyi támadás körülményeinek „tisztázását”, de nem jutott el annak követeléséhez, hogy a világszervezet éppen Szíriában tartózkodó szakértői vizsgálják ki az ügyet.

„A tanács tagjait erősen aggasztják az állítások (a vegyifegyver-támadással kapcsolatban) és az általános felfogás szerint világosan kell látni, hogy mi is történt, és komoly figyelemmel kell követni a helyzetet” – jelentette ki Maria Cristina Perceval, a BT soros elnökségét betöltő Argentína ENSZ-nagykövete.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és további mintegy 30 állam azt akarta elérni, hogy az ENSZ szakértőinek Ake Sellstrom vezette csapata mielőbb a helyszínen vizsgálja ki a történteket, ám Oroszország és Kína ellenezte, hogy ez a követelés a BT szintjén is hivatalosan megfogalmazódjon.

„Ezt (az ügyet) minél előbb ki kell vizsgálnunk” – jelentette ki újságíróknak Jan Eliasson, az ENSZ főtitkár-helyettese, miután a BT tagjait zárt ajtók mögött tájékoztatta a szíriai helyzetről. Eliasson reményét fejezte ki, hogy a világszervezet szakértőinek hamarosan módjuk nyílik a vizsgálat lefolytatására.

Az állítólagos szerdai, Damaszkusz környéki vegyifegyver-támadás két nappal az után történt, hogy a szíriai kormány hosszú ellenkezés után beengedte az országba a világszervezet szakértőit, hogy mintát vegyenek a korábbi hasonló incidensek helyszínén. Ellenzéki állítások szerint a legújabb támadás több mint 1300 emberéletet követelt. A szíriai kormány cáfolta, hogy vegyi fegyvert vetett volna be.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »