Már kinevezése előtt tiltakoznak Egyiptomban az USA új kairói nagykövete ellen

Még ki sem nevezték Robert S. Fordot az USA kairói nagykövetének, de Egyiptomban már most tiltakoznak és kampányolnak a kinevezése ellen. Ford egyiptomi szolgálatát elsősorban korábbi nagyköveti tevékenysége miatt tartják veszélyesnek a helyiek.

Robert S. Ford jelenlegi szíriai nagykövet májusban jelentette be, hogy két év után lemond a szíriai nagykövetség vezetéséről. Szolgálatának végét nyárra tűzték ki, és amennyiben a szenátus megszavazza, akkor tevékenységét Kairóban folytathatja tovább. Ford többször is kérvényezte Szíriából való áthelyezését, amit az országban hosszú ideje zajló harcokból fakadó kimerültséggel és fáradsággal indokolt.

Ford korábban több közel-keleti országban is látott el diplomáciai feladatot. 2011 januárjában nevezték ki őt a szíriai képviselet élére, ezzel megtörve az USA és Szíria között lévő elhidegült diplomáciai viszonyt. Ford azonban magára haragította Bassár el-Aszad elnököt és az őt támogatókat, aminek következtében nagyköveti feladatait szíriai területén kívülről, főként Törökországból kellett ellátnia.  Ford nyíltan támogatta az Aszad-rezsim ellen felkelőket és bíztatta a más országokat képviselő kollégáit is, hogy csatlakozzanak hozzá. Többször bírálta az Aszad-rendszert és kapcsolatot tartott a felkelőkkel is. Legmerészebb cselekedete az volt, mikor ellátogatott az ostrom alatt álló Hama városába és részt vett az egyik halálra kínzott felkelő temetésén. Szíriai tartózkodása alatt többször megtámadták az USA nagykövetségét. 

Az előre borítékolható, hogy a Szíriából elvágyódó Fordnak nem lesz könnyű dolga Egyiptomban sem. Az egyiptomi elnök, Mohamed Morszi elleni tüntetések óta egyre felerősödtek az Amerikát bíráló hangok az országban. A kritikák elsősorban az USA jelenlegi egyiptomi nagykövete Anne Patterson ellen irányultak. Az ellentüntetők az egyiptomi iszlamista kormány támogatásával vádolták meg a „vén boszorkány” jelzővel illetett Pattersont. A Tahrír téren kiragasztott plakátok pedig azt róják fel Barack Obamának, hogy Morszi elnök támogatásával hozzájárul az Muzulmán Testvériség és a terrorizmus segítéséhez is. 

Egyre többen tiltakoznak már most Robert S. Ford egyiptomi kinevezése ellen is. A legtöbben azt hozzák fel Ford ellen, hogy Irakban a síita milíciát támogatta, Szíriában ő volt az Aszad ellen felkelők fő támogatója és komoly szerepet játszott abban, hogy az Al-Kaida felbukkant Algériában. A Twitteren egyre gyakoribbak a „Nem kell Robert Ford” és „Elutasítjuk az USA új egyiptomi nagykövetét” kiírások.

Egyiptomban sokan a CIA emberének tartják Fordot és ahhoz a Kermit Roosevelt CIA- ügynökhöz hasonlítják, aki az 1953-as iráni puccs véghezvitelében segédkezett. Több összeesküvés elmélet is született Ford egyiptomi kinevezéséről. Radikális nézetek szerint Ford kinevezése azért szükséges, hogy Irak és Szíria után Ford Egyiptomba is kialakítsa az USA által finanszírozott „halál osztagokat”, amelyek megteremtik az Egyesül Államoknak megfelelő rendet Egyiptomban.  

Kollár Erika

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »